Banca Nationala a Romaniei a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflatiei din acest an raspandirea coronavirusului, care ar putea determina incetinirea economiei globale, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa pe tema Raportului asupra inflatiei.

Enuntul a fost inserat intr-un slide din prezentarea BNR privind potentialele cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata, conform Agerpres.ro.

Vino alaturi de noi la conferinta Wall-street Financial Forum pentru a afla care este situatia economiei si care sunt metodele de finantare potrivite pentru afacerea ta. Inscrie-te gratuit AICI.

"Nu avem date suplimentare, insa am hotarat sa introducem aceasta fraza din doua motive: pentru ca am vazut cum a reactionat Organizatia Mondiala a Sanatatii si mai ales ultima declaratie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienta noastra internationala, astfel de luari de pozitie nu sunt intamplatoare, negandite, sunt cantarite cuvintele. Ce a aparut acum o zi sau doua in Marea Britanie este mai mult decat de luat in considerare. Astfel ca am introdus acest element. Deocamdata este la capitolul "riscuri", mai degraba "incertitudini". Dar tendinta va fi sa scada cresterea economica in lume", a precizat guvernatorul.

Alti factori luati in calcul de BNR care ar putea duce inflatia la o valoare mai mica decat cea prognozata sunt: evolutia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilitati ale unor piete emergente), posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum si conduita acomodativa a politicilor monetare ale BCE si Fed.

Citeste si:
Ministerul de Finanțe a împrumutat 742,1 mil. de lei de la bănci...
Ministerul de Finanțe a...

In schimb, liberalizarea pietelor de energie si gaze naturale ar putea duce la o inflatie mai mare decat cea prognozata, la fel si problemele de pe piata muncii, respectiv insuficienta si necorelarea ofertei de forta de munca cu cererea.

Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cat era estimarea anterioara, a anuntat, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.

Pentru anul urmator, banca centrala previzioneaza o inflatie de 3,2%.

Citeste si:
Dascălu, BCR: Ne așteptăm la o creștere economică de 3,5% în 2020
Dascălu, BCR: Ne așteptăm la...
Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
COVID-19 | Portal online pentru cei care întâmpină probleme cu amânarea ratelor
Setari Cookie-uri