BNR apreciaza ca anul 2016 va fi unul tumultuos, cu incertitudini care pot avea impact asupra inflatiei, mai mult provenite de pe piata interna, pe fondul bugetului planificat cu un deficit la limita si al schimbarilor legislative, insa vede o balanta a riscurilor echilibrata pe plan extern, scrie Mediafax.

"Balanta riscurilor este echilibrata in ceea ce priveste coordonatele mediului extern. Cu aceasta apreciere nu negam incertitudinile, credem ca anul 2016 se anunta un an tumultuos si nu negam acest lucru. Observam ca multe dintre valuri sunt departe de Romania si mai observam ca economia romaneasca, pietele, de exemplu piata valutara, pot sa lucreze cu aceste valuri. Sentimentul meu este ca piata valutara s-a adancit, nu mai este asa de emotionala", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a punctat ca piata monetara a trecut peste momente de exces de lichiditate, datorita acumularii cheltuielilor bugetare in ultimele doua luni ale anului trecut, cu un excedent de lichiditate masiva in ianuarie, iar piata a functionat si s-a echilibrat singura.

"In anumite momente a trebuit sa intervenim si noi, e adevarat, dar nu pot sa nu remarc o maturitate a acestor piete, este un lucru extrem de important, de salutat si de continuat. Ar fi culmea ca, dupa atatia ani cand pietele acestea functioneaza si isi dau temperatura economiei, acum sa ne apucam sa nu avem incredere in mecanismele de piata si eventual sa le mai si stricam cu niscai initiative legislative. Din acest motiv, nu negam cand spunem ca coordonatele mediului extern au un impact echilibrat in balanta riscurilor, pentru ca pietele pot sa actioneze ca niste stocuri tampon, daca au adancime, daca exista incredere si daca e un profesionism in piete", a adaugat Isarescu.

Coordonatele mediului extern vizeaza perspectivele de evolutie a zonei euro si a principalelor economii emergente, cu precadere China, precum si volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, in contextul tensiunilor geopolitice globale, al ajustarii conduitei politicii monetare a principalelor banci centrale din lume, dar si al problemelor privind sustenabilitatea datoriei suverane a statului grec.

Incertitudinile privind mixul de politici macroeconomice interne se refera la conduita politicii fiscale, in contextul incertitudinilor referitoare la impactul pe care masurile de relaxare fiscala anuntate l-ar putea avea asupra echilibrelor macroeconomice, la politica veniturilor, prin prisma impactului pe care majorarile salariale recent implementate, cele deja anuntate pentru 2016, precum si posibilele cresteri suplimentare l-ar putea avea asupra configuratiei viitoare a parametrilor fiscali si asupra dinamicii costurilor unitare cu forta de munca. Totodata, acestea se refera si la perspectivele atragerii de fonduri europene.

"In schimb, pe plan intern, incertitudinile asa cum le vedem in prezent tind sa impinga traiectoria inflatiei in sus, pentru ca s-a aprobat un buget la limita de 3% (privind deficitul – n.r.), se manifesta in continuare presiuni, observam dezbaterea publica pentru majorarea cheltuielilor bugetare. Politica veniturilor s-a inscris pe o curba puternic ascendenta, greu de stavilit. Nici nu cred ca trebuie sa ne punem problema de stavilit, ci sa o temperam, sa vedem cat poate economia sa duca", a mentionat guvernatorul.

Preturile materiilor prime pe pietele internationale (produse energetice) pot impinge inflatia in jos pe termen scurt, iar balanta riscurilor din perspectiva dinamicii preturilor administrate (evaluari conditionate de posibile reconfigurari ale informatiilor provenite de la autoritatile interne de profil) este echilibrata.

"Insa sunt factori care pot sa dea peste cap, dar nu in sensul accelerarii inflatiei, in sensul invers, de exemplu intrari de capitaluri. Chiar nu vreau sa visez ca Romania ajunge o zona de protectie pentru capitaluri, dar uitati ce s-a intamplat ieri (luni – n.r.), s-au facut tranzactii importante. O asemenea eventualitate trebuie s-o luam in calcul", a explicat Isarescu.

El a aratat ca banca centrala ar putea, de exemplu, sa amane o decizie, daca considera ca nu a venit momentul sa ingusteze ecartul intre dobanzile din piata comparativ cu rata de politica monetara, pentru ca ar putea sa stimuleze prin majorarea ratei de depozit, in prezent de 0,25%, intrarile de capital si sa impinga leul spre o traiectorie nesustenabila, "cu toate ca ar face o placere pe termen scurt pentru imaginea bancii, pentru ca s-ar imbunatati situatia celor cu credite in valuta, eventual si a celor cu credite in franci elvetieni, sa vedem francul elvetian cum pica sub 4 lei".

"Deci nu urmarim aceste lucruri, avem o privire pe termen mediu, stabilitatea preturilor incercam s-o asiguram pe termen mediu. In functie de situatie, vom lua masurile adecvate", a conchis Isarescu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri