Aproape 50% dintre români nu îşi fac un set de analize anual şi dau vina pe lipsa de timp şi complexitatea procesului, iar 7 din 10 persoane caută informaţii pe Internet dacă au anumite simptome medicale. In acelaşi timp, doar 2 din 10 români au declarat că nu au asigurare privată de sănătate, dar doresc să îşi facă una în următoarele 6 luni.

Dacă au anumite simptome medicale, 7 români din 10 (69%) caută pe net informaţii despre ce boală ar putea indica acestea. În urma căutărilor, 48% au declarat că s-au dus la medic, 22% au optat pentru tratamente naturiste, 13% au luat medicamente pe cont propriu, în timp ce 17% nu au luat nicio măsură. Situatia prezentata reiese dintr-un sondaj realizat de Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), la care au participat 5.824 de respondenţi.

De asemenea, astfel, 48% dintre respondenţi au declarat că nu îşi fac, o dată pe an, un set de analize complet. 30% citează lipsa de timp ca motiv pentru acest lucru, 18% declară că este un proces foarte complicat, iar 13% consideră că nu au nevoie de analize deoarece sunt sănătoşi.

O pondere de 81% dintre participanţii la sondaj au declarat că iau medicamente pe cont propriu din când în când, doar pentru afecţiuni uşoare (răceli, indigestii, dureri de cap etc.), în timp ce 14% nu fac niciodată acest lucru. Alti 53% dintre respondenţi au declarat că nu cunosc diferenţele dintre o asigurare privată de sănătate şi un abonament medical.

36% nu ar fi dispuşi să aloce bani pentru servicii private de sănătate

Aproape 2 din 10 români (19% dintre respondenţi) au declarat că nu au asigurare de sănătate privată, dar doresc să îşi facă una în următoarele 6 luni. De asemenea, 24% au o astfel de poliţă de la serviciu, iar alţi 5% dintre respondenţi au declarat că şi-au cumpărat singuri asigurarea de sănătate. 52% dintre participanţii la sondaj nu au o asigurare privată de sănătate şi nu doresc să îşi facă una în următoarele 6 luni.

Întrebaţi ce sumă ar fi dispuşi să aloce lunar pentru servicii private de sănătate, 29% au menţionat între 50 - 100 de lei, 16%, sub 50 de lei, 14%, între 100 - 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei. 36% dintre participanţii la sondaj nu ar fi dispuşi să aloce o sumă lunară pentru serivicii private de sănătate.

Sondajul s-a desfăşurat online, în două etape: între 20 noiembrie - 11 decembrie 2019, respectiv 20 ianuarie - 10 februarie 2020, la acesta răpunzând 5.824 de persoane - dintre care 59% femei şi 41% bărbaţi. 44% dintre respondenţi au vârste curpinse între 35 - 55 ani, 29%, peste 55 de ani, 17% - între 26 - 34 ani.

Sursa foto: Photographee.eu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri