26 Martie 2020

Amânarea ratelor la credite pentru persoane fizice și afaceri: ce clarificări a făcut Florin Cîțu



Florin Cîțu a prezentat mai multe aspecte din OUG-ul care ar urma să reglementeze amânarea ratelor pentru persoanele fizice și juridice afectate direct și indirect de către pandemia de coronavirus.

Perioada maximă de amânare a ratelor pe care o pot alege atât persoanele fizice, cât și cele juridice este de 9 luni, însă această perioadă să nu depășească ultima zi a anului 2020. Ministrul a precizat că în zilele următoare lucrează la o serie de norme pentru această ordonanța prin care vor fi clarificate categoriile de clienți ce ar urma să beneficieze de aceste amânări, norme ce ar putea fi publicate săptămâna viitoare.

Solicitarea va trebui să fie făcută atât de persoanele fizice cât și de cele juridice până la sfârșitul stării de urgență. O altă condiție impusă este ca cei care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.

Ministrul Finanțelor a făcut o serie de precizări și despre evoluția dobânzii în această perioadă de suspendare, el spune că ”dobânda restantă se capitalizează, dar se va reeșalona, pentru a nu fi un efort imediat foarte mare pentru clienți”. Asta înseamnă că dobânda va fi adăugată creditului, însă plata acesteia va fi făcută eșalonat.

În ceea ce priveste creditele ipotecare, acestea sunt o excepție, doarece pentru ele se plătește reeșalonat până la maxim cinci ani, iar statul român garantează plata dobânzii capitalizate aferente acestor credite.

El a reiterat că aplicarea ordonanţei se va face după momentul în care vor fi elaborate şi publicate normele de implementare, inclusiv modalităţile şi condiţiile de acordare şi recuperare a garanţiilor de stat, în maximum 15 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă.

"Eu cred că oricum săptămâna viitoare vom fi gata şi cu aceste norme. Am lucrat foarte mult la ele împreună cu sistemul bancar şi cu Banca Naţională şi sper să fie operabile săptămâna viitoare", a punctat ministrul.



Citeste si