Riscul neîncasării facturilor intră în lista de priorități a antreprenorilor români

Peste 200 de companii au apelat la serviciul calculatorului online Otto Broker pentru simularea preţului anual pentru asigurarea riscului de credit comercial. 90% dintre acestea au fost româneşti, active în industrii precum transport, logistică, petrol & gaze, agricultură şi textile.

În primele trei luni (martie - mai 2020) de la lansarea calculatorului online pentru simularea în timp real a costurilor pentru asigurarea riscului companiilor în cadrul tranzacțiilor comerciale cu plata la termen, peste 200 de companii și-au calculat rata pentru un astfel de produs, potrivit Otto Broker. Această asigurare acoperă riscul de neîncasare a facturilor de la clienți.

Calculatorul ia în considerare factorii comerciali și de risc, precum industria în care activează compania asigurată, termenul de plată acordat clienților, cifra de afaceri, numărul clienților asigurabili, întârzieri la plată, segmentul de clienți asigurabili și existența unei politici interne de management al riscului de credit.

Marea majoritate (90%) a companiilor care au accesat calculatorul sunt unele antreprenoriale, româneşti. Dintre acestea, 65% au cifra de afaceri de până la 20 de milioane de lei și 35% deţin o cifră de afaceri între 20 de milioane de lei şi 150 de milioane de lei.

"Acest produs acoperă un risc la care multe companii s-au gândit în ultimele luni și cu care, din păcate, un procent mare s-au și întâlnit. Unul dintre obiectivele instrumentului online pe care l-am lansat la începutul lui martie a fost acela de a demonta percepția greșită că acest produs de protecție comercială are un cost ridicat și se adresează doar companiilor mari. Calculatorul își propune astfel să ajute companiile să obțină o primă opinie asupra unei cotații. O simulare, chiar și pentru propria informare sau curiozitate, ajută companiile să înțeleagă mai bine ce costuri ar presupune polița de asigurare și să își facă proiecții financiare pe un an de zile. 15% dintre companiile care au accesat calculatorul au și continuat procesul pentru a-și încheia o astfel de poliță prin Otto Broker și majoritatea sunt companii cu cifră de afaceri până în 50 de milioane de lei", declară Răzvan Șofâlcă, partener în cadrul Otto Broker.

Industrie

Cifră de afaceri 2019

Prima anuală estimată

Cotă de primă

Comerț și distribuție

25 mil RON

70.000 RON

0.28%

Alimente și băuturi

45 mil RON

103.500 RON

0.23%

Transport

30 mil RON

75.000 RON

0.25%

Materiale de construcții

20 mil RON

70.000 RON

0.35%

Electro şi IT

60 mil RON

120.000 RON

0.20%

Instrumentul de calcul este o soluție de orientare pentru companiile care vor să își crească sau să își protejeze afacerea. Rezultatul obținut în urma simulării online reprezintă o primă opinie pentru un cost de asigurare anual pentru întreg portofoliul de clienți asigurabili sau numai pentru un anumit segment.

În prezent, produsul de protecție împotriva riscurilor comerciale în tranzacțiile cu terții - asigurarea de credit comercial - are un grad de penetrare a pieței locale de doar 7-10%, dar în creștere, comparativ cu țările Europei de Vest, unde ajunge până la 60-70% și chiar 90% în Belgia.

Otto Broker este cel mai mare broker independent din România pe piața de asigurări de credit comercial, acesta fiind rezultatul unei strategii de specializare a companiei în acest domeniu începută acum mai bine de 10 ani.

Citeste si:
VIDEO City Grill: Criza ne-a pus în pielea turistului aflat în fața...
City Grill: Criza ne-a pus în...
Sursa foto: fizkes / Shutterstock
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri