Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare Reasigurare (PRBAR) susține că amendamentele propuse de către Consiliul Concurenței pentru modificarea Legii 132/2017 - RCA, referitoare la posibilitatea ca un asigurător să oferteze prime de asigurare diferite în funcție de canalul de distribuție, ar putea face obiectul unei alte proceduri de infringement la care piața de asigurări autohtonă ar putea fi supusă.

"Argumentul se află chiar în Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări în vigoare de la 01 octombrie 2018, ce stipulează foarte clar la art. 2, pct. 4: Referitor la activitatea de distribuție desfășurată de societățile sau de intermediarii stabiliți într-un stat terț și care desfășoară activitate pe teritoriul României în baza principiului libertății de a presta servicii, cu condiția garantării unui tratament egal pentru toate persoanele care desfășoară sau care sunt autorizate să desfășoare activități de distribuție în piața respectivă", arată PRBAR.

Suplimentar față de cele mai sus expuse, dar din punctul de vedere al protecției consumatorului de asigurări, acest argument poate fi regăsit în cadrul Pct. 6 din Directiva UE 2016/97: "Consumatorii ar trebui să beneficieze de același nivel de protecție, în ciuda diferențelor dintre canalele de distribuție. Pentru a garanta că se aplică același nivel de protecție, iar consumatorii pot beneficia de standarde comparabile, în special în ceea ce privește informațiile comunicate, este esențial să existe condiții de concurentă egale între distribuitori".

Retail jobs

Totodată, brokerii de asigurare consideră că celelalte amendamentele propuse la Legea 132/2017 - RCA de către Consiliul Concurenței, de introducere a serviciului Decontării Directe cât și a posibilității emiterii polițelor de asigurare RCA doar pentru perioade de 6 luni sau 12, sunt utile dezvoltării pieței de asigurări din România.

"PRBAR a susținut încă de la început beneficiile venite în sprijinul consumatorilor de asigurări de răspundere civilă auto - RCA, în baza căruia în caz de dauna provocată din vina unui terț, consumatorul se poate adresa propriului asigurător RCA în vederea întreprinderii demersurilor necesare avizării, constatării și despăgubirii. Totodată organizația noastră profesională a considerat polițele RCA, multiplu de o luna, ca un factor potențial generator de fraude", mai spun brokerii de asigurare.

Citeste si:
Chirițoiu: Luăm în calcul supraimpozitarea furnizorilor de energie
Chirițoiu, Consiliul...
Sursa foto: sacura / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri