Scenariul de bază al Băncii Naţionale a României presupune reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul, spune Cristian Popa, CFA, Membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

"Banca Naţională a României acţionează pentru asigurarea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare, iar cursul valutar este perceput de către români ca un indicator de stabilitate financiară, de aici, atenţia specială pe care i-o acordăm. În opinia mea, scenariul de bază la care ne uităm este reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul. De regulă, o reducere a dobânzii este urmată aproape imediat de o depreciere a monedei, alte state, în care euro este mai puţin folosit, nu au probleme în a-şi deprecia moneda, la noi însă chiar şi o depreciere de 1 ban constituie "breaking news", astfel că banca centrală este nevoită să cântărească cu mare atenţie orice decizie de reducere a dobânzii", a declarat Cristian Popa, citat de Agerpres.

Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de-a treia ediţii a dezbaterilor "Pulsul Pieţei Financiare" organizate de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România.

El a menţionat că este importantă şi economisirea internă, în moneda locală, pe care BNR nu vrea să o descurajeze, economia reală dar şi Guvernul îşi bazează finanţarea pe depozitele bancare constituite de populaţie şi companii.

"Cântărim bine orice decizie luăm, nu vrem să luăm decizii pripite, de aici şi gradualitatea măsurilor. Cu toate acestea, şi fără implicaţii negative asupra cursului sau economisirii, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât reducerea în două rânduri a dobânzilor, scăzând rata dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 1,75% şi îngustând coridorul, pe cale de consecinţă rata ROBOR a coborât de la 2,8% la 1,9%, deci costul de finanţare pentru economia reală s-a redus destul de consistent", a afirmat Cristian Popa.

De asemenea, Daniela Şerban, preşedinte şi co-fondator ARIR, a declarat că pentru a păstra încrederea investitorilor şi a încuraja investiţiile inclusiv în piaţa de capital este importantă păstrarea echilibrelor macroeconomice.

"Cele trei mari agenţii se uită la România atent, cu probabilitate de a reduce rating-ul, ceea ce ar însemna că o parte dintre investitori nu vor mai putea investi în datorii suverane româneşti. Totul va depinde de planurile fiscale de viitor şi temperarea cheltuielilor de pensii şi salarii. Orientarea programului de guvernare lansat recent către investiţii va permite relansarea economică. Este important să punem accent pe stimularea şi dezvoltarea capitalului şi a competitivităţii companiilor româneşti şi pe investiţii în domenii-cheie de infrastructură", a spus Daniela Şerban.

Sursa foto: M.Moira / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri