Undă verde pentru înființarea unui comparator RCA la nivel de piață

BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România - va da startul unui proiect de implementare a unui comparator online pentru valoarea primelor aferente polițelor de asigurări de răspundere civilă auto - RCA, ce va fi administrat de asociație.

Pentru a realiza acest comparator cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României, BAAR afirmă că a consultat atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței.

"Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA", a declarat Mădălin Roșu, președintele BAAR.

Stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. "Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător", mai spune Mădălin Roșu.

Pentru a respectă legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția în asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a "compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață".

Citeste si:
COVID-19: Cum ar putea rămâne păgubiții RCA cu mașinile blocate în...
COVID-19: Starea de urgență...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Sursa foto: M. Primakov / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri