Statul dă aproape toți banii din veniturile bugetare pe pensii și pe salariile din sectorul public

Câteva puncte procentuale despart salariile din sectorul public și pensiile de a acapara toate veniturile fiscale și contribuțiile sociale la buget, reiese dintr-o analiză a BCR pe primele șapte luni ale anului 2020.

Conform datelor publicate de către departamentul de cercetare al BCR, cheltuielile rigide reprezentate de salariile din sectorul public la care se adaugă pensiile, raportate la încasări bugetare dependente de poziția cicliclă(venituri fiscale +contribuții sociale) au atins 96,3% în primele șapte luni din 2020 față de 81% la finalul anului 2019.

”Veniturile colectate la bugetul de stat au fost puternic afectate pe perioada stării de carantină, primele 5 luni ale acestui an accentuând vizibil acest trend de deteriorare a poziţiei bugetare”, precizează reprezentanții BCR în raport.

Situația poate fi considerată îngrijorătoare, deoarece urmează o majorare a pensiilor cu 14% din luna septembrie și creșterea alocațiilor.

În ceea ce privește deficitul bugetar, ce reprezintă diferența dintre venituri și cheltuieli, acesta a ajuns la aproximativ 50 de miliarde de lei după primele șapte luni ale anului, respectiv 4,7% din Produsul Internt Brut.

Citeste si:
Clienții BCR vor putea să își vadă conturile ING într-o singură...
Clienții care au cont BCR și...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

”Profilul execuţiei bugetare în termeni cumulaţi de la începutul anului până în prezent arată un deficit mai mare faţă de criza precedentă din 2009. Deficitul bugetar a atins un nivel nesustenabil iar corectarea sa depinde de capacitatea economiei de a se redresa şi de promptitudinea şi eficienţa cu care viitoarele decizii privind finanţele publice se vor concretiza”, explică reprezentanții BCR în raport.

Sursa foto: andriano.cz / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri