27 Februarie 2007

Numarul unu din banking anunta schimbari majore de tip austriac



Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din sistem, a anuntat ieri ca intentioneaza sa investeasca in jur de 200 de milioane de euro pana in 2009, printre altele pentru extinderea retelei teritoriale de la 478 de unitati la aproximativ 700 si deschiderea a peste 50 de centre de afaceri destinate intreprinderilor mici si mijlocii.
Aceste investitii bugetate fac parte din programul de integrare dezvoltare care are ca obiective cheie consolidarea pozitiei BCR de lider pe piata bancara romaneasca, cresterea eficientei si profitabilitatii, implementarea celor mai bune practici ale grupului Erste Bank in beneficiul actionarilor si salariatilor BCR, potrivit presedintelui executiv al bancii, Nicolae Danila.

Programul vizeaza toate segmentele activitatii BCR, de la corporate, retail, managementul riscului, pana la raportari, control, Basel II, ATM, self-banking si IT. "Proiectele se vor finaliza esalonat, in etape, pana la mijlocul anului viitor" a mai anuntat oficialul BCR.

La fiecare dintre cele 40 de proiecte ale programului de integrare-dezvoltare vor lucra echipe mixte de specialisti de la BCR si Erste. In total vor fi 550 de membri ai acestor echipe mixte. In program vor fi implicati si consultanti de la firme internationale de consultanta, care au participat la toate proiectele de integrare/transformare la nivelul Grupului Erste Bank. Evolutia programului va fi gestionata de presedintii executivi ai BCR si Erste Bank, Nicolae Danila si Andreas Treichl.

BCR se asteapta pentru 2007 la crestere a profitului cu 62% si a activelor cu 31% fata de nivelurile inregistrate in 2006,ca urmare a urcarii eficientei activatii prin aplicarea standardelor grupului Erste Bank AG a mai declarat Danila in conferinta de presa organizata ieri.

Presedintele executiv al BCR nu a negat posibilitatea unui posibil rebranding al BCR. In perioada urmatoare, BCR va finaliza structura de call-center si Internet banking, a explicat Nicolae Danila.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aprobat propunerea Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) de numire a lui Helmuth Hintringer ca vicepresedinte executiv al BCR, responsabil al liniei de afaceri Financiar si riscuri.

Incepand din 21 februarie 2007, Comitetul Executiv al BCR este integral constituit este condus de Nicolae Danila, ca presedintele Executiv si are ca membrii pe Dan Bunea, vicepresedinte executiv, responsabil cu departamentul Trezorerie si Piete de capital, Jean Andronie, vicepresedinte executiv pentru Corporate Banking, Oana Petrescu, vicepresedinte executiv pentru Operatiuni, Martin Škopek, vicepresedinte executiv, Retail & Private Banking si Helmuth Hintringer, vicepresedinte executiv, Financiar si riscuri.

Potrivit datelor bancii centrale, activele BCR au crescut cu 36,77% in 2006 fata de anul anterior, de la 32,96 miliarde lei (8,96 miliarde euro), pana la 45,08 miliarde lei (13,3 miliarde euro). BCR, care controleaza peste un sfert din piata bancara romaneasca si-a urcat cu 0,47% cota de piata in 2006, de la 25,73%, cat avea in 2005, pana la 26,3%.

Activele BRD-Groupe Societe Generale au crescut in 2006 cu 45,67%, de la 19,22 miliarde lei (5,22 miliarde euro), pana la 28 miliarde lei (8,28 miliarde euro). BRD SocGen, al doilea jucator din piata, a cucerit 1,29% din piata romaneasca in 2006, aratand o strategie de expansiune a retelei bancare.

A treia banca din sistem, Raiffeisen Bank, si-a mentinut pozitia chiar daca a inregistrat o ingustare a cotei de 0,62 puncte procentuale, coborand la 8% din activele sistemului bancar. Totusi, activele Raiffeisen Bank au crescut 25,45% in 2006 comparativ cu anul anteror, pana la 13,8 miliarde lei (4 miliarde euro), de la 11 miliarde lei (3 miliarde euro).







Citeste si