BCE ar putea lăsa băncile să plătească 15 % din profituri dacă dovedesc că şi-o pot permite

Banca Centrală Europeană va decide să lase instituţiile financiare să plătească acţionarilor până la 15% din profiturile lor din 2019/2020 dacă vor convinge autorităţile de supervizare că-şi pot permite acest lucru, atenuând interdicţia plăţii dividendelor cauzată de pandemia de coronavirus (COVID-19), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, preluat de Agerpres.

În martie, Banca Centrală Europeană le-a cerut creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie. Unii oficiali au argumentat că plăţile acordate acţionarilor ar fi inadecvate, deoarece băncile au beneficiat de diverse subvenţii şi garanţii de stat, pentru a putea în continuare credita economia reală.

BCE a avertizat instituţiile financiare că s-ar putea confrunta cu o creştere semnificativă a creditelor neperformante, care ar putea atinge 1.400 miliarde de euro, ca rezultat al pandemiei.

Supervizorii BCE se întâlnesc pentru a analiza dacă vor atenua interdicţia plăţii dividendelor şi vor vota propunerea ce permite plata a până la 15% din profiturile pe care ele le-au acumulat în 2019 şi în 2020, susţin sursele.

Acestea adaugă că băncile trebuie să le arate autorităţilor de supervizare că au suficient capital pentru a face astfel de plăţi, iar decizia se va lua de la caz la caz.

Citeste si:
BEC: Noi rezultate oficiale parțiale la alegerile parlamentare 2020
BEC: Noi rezultate oficiale...

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia.

Săptămâna trecută, Banca Angliei (BoE) a decis să permită instituţiilor financiare să plătească acţionarilor 25% din profiturile lor din 2019/2020.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri