Dăianu: Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti, dacă se întâmplă iar ceva cu industria financiară

Băncile centrale ştiu că tot cetăţeanul va plăti în cazul în care sistemul bancar va intra într-o criză cauzată de creditele neperformante provenite din industriile ce devin neperformante în contextul schimbărilor climatice, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

"Industria financiară îşi dă seama - în primul rând bancherii centrali, care sunt oamenii care au şi informaţie multă, adecvată - îşi dau seama către ce blocaj, nu spun catastrofă, şi către ce mare problemă ne îndreptăm dacă, de pildă, sistemul bancar, din cauza unei deteriorări sistematice a portofoliului prin expunerea pe care o au faţă de diverse industrii care ies din joc - vorbesc de fenomenul schimbării de climă - şi atunci credite performante se transformă în credite neperformante. Băncile centrale sunt foarte preocupate, pentru că lucrează cu reguli de prudenţialitate, trebuie să ajute băncile comerciale să deschidă ochii, să-şi transforme portofoliile, adică să privească viitorul, nu doar să limiteze stricăciunile, să fie proactive. Şi, nu în ultimă instanţă, băncile centrale îşi dau seama că dacă se întâmplă ceva iar cu industria financiară, cu industria bancară, va plăti tot cetăţeanul, tot bugetele publice, pentru că băncile nu sunt un dat de la Dumnezeu, ele sunt tot nişte creaţii ale evoluţiei societăţii umane, să spunem, din ultimele 700-800 de ani, iar o prăbuşire bancară din diverse motive va implica din nou intervenţia Guvernelor, care oricum au de făcut faţă la impactul schimbării de climă", a afirmat Dăianu, într-o dezbatere despre efectele schimbărilor climatice asupra economiei, conform Agerpres.ro.

Preşedintele Consiliului Fiscal a menţionat că liderii băncilor centrale au înţeles că schimbarea climei va avea un impact foarte sever asupra economiei.

"De aceea există această reţea a bancherilor centrali, care era de negândit cu câţiva ani în urmă. (...) Acum şi-au dat seama că schimbarea de climă are un impact atât de sever asupra activităţii economice, asupra industriei bancare, dacă nu se iau măsuri adecvate, încât băncile centrale vor avea o mare problemă nu peste mulţi ani. Şi există această înţelegere, iar Comisia Europeană are, evident, această înţelegere", a precizat el.

Dăianu a apreciat că inclusiv băncile comerciale au înţeles pericolul de a credita industriile din domeniul energiilor fosile, care vor intra în declin.

Citeste si:
Dăianu: Regimul fiscal în România este profund inechitabil
Dăianu: Bugetul pe 2021 este...

"Ceea ce este izbitor şi trebuie să dea de gândit foarte multora este noua atitudine în mediul băncilor centrale şi chiar în lumea bancherilor şi şefilor de bănci: dacă în ceea ce priveşte băncile centrale poţi să vorbeşti de un pragmatism, dar şi de o gândire mai înţeleaptă decât la nivelul băncilor comerciale, la acestea din urmă este uşor de sesizat pragmatismul, pentru că îşi dau seama ce s-ar întâmpla să rămână cu portofoliile de credite minate de expunerea pe industrii care vor fi în declin rapid. Este vizibil că industriile care valorifică ce este fosil şi nu este regenerabil vor fi în declin puternic", a arătat Daniel Dăianu.

Preşedintele Consiliului Fiscal a precizat că, la Banca Naţională, elaborează rapoarte în care consideră că schimbările climatice sunt o ameninţare existenţială la adresa umanităţii.

"În rapoartele pe care eu le elaborez la Banca Naţională - e un raport prin care monitorizăm evoluţiile în Uniunea Europeană - eu în mod sistematic vorbesc de o ameninţare existenţială (reprezentată de schimbările climatice, n.r.). Să ştiţi că ne mai descurcăm cu o pandemie, o pandemie nu aneantizează lumea, o pandemie lasă victime multe şi este periculoasă în sine, în timp ce schimbarea de climă, dacă nu o putem combate aşa cum se cuvine, poate să ne termine. Schimbarea climei este marea ameninţare la adresa viitorului speciei umane", a susţinut acesta.

În opinia sa, bugetul Uniunii Europene este minuscul pentru necesităţile combaterii schimbărilor climatice.

Citeste si:
Reacția Consiliului Fiscal la recenta rectificare bugetară: deficit...
Reacția Consiliului Fiscal la...

"Pe viitor, dacă nu vom reuşi totuşi în această tranziţie (...), ne vom confrunta şi cu probleme de ordin geopolitic. Să ne gândim că migraţia sau imigraţia puternică în Uniunea Europeană a fost provocată de conflicte militare. În viitor vom avea mişcare de populaţie provocată de schimbarea de climă, pentru că oamenii, până să meargă la teatru sau să vizioneze un film, au nevoie de mâncare şi de apă. Deci, e posibil să asistăm la aşa ceva, la migraţie înăuntrul graniţelor Uniunii Europene, dacă nu ne vom ocupa de această mare-mare chestiune, şi asta înseamnă şi o restructurare a bugetului Uniunii Europene, care încă în largă măsură finanţează: coeziunea - şi ai spune pe bună dreptate că sunt discrepanţe foarte mari în Uniunea Europeană; Politica Agricolă Comună - şi ai spune pe bună dreptate că ai nevoie totuşi de o agricultură care să ofere oamenilor mâncare la costuri rezonabile. Pe de altă parte, ai presiunile celelalte, cu un buget al UE care este minuscul. Ce înseamnă bugetul Uniunii Europene? 1% din PIB-ul cumulat, chiar dacă acum ai Fondul de Redresare, care nici nu ştii dacă se va permanentiza în viitor. Şi cu el bugetul UE este mic şi nu răspunde la presiuni care ne vor copleşi în viitor, dacă Uniunea nu va fi mai productivă, dacă nu vom avea bugete publice mai robuste şi dacă nu vom avea o altă atitudine a oamenilor", a afirmat Dăianu.

Sursa foto: Agerpres Foto
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri