Românii preferă să apeleze la credite rapide pentru a-și rezolva diverse urgențe sau situații neprevăzute și nici nu e de mirare: aceste împrumuturi vin, de regulă, cu o perioadă scurtă de creditare, cerințe minime pentru acordare și, mai ales, cu finanțare rapidă. Fintech-ul Volt a realizat recent un experiment pentru a afla cât de rapide sunt de fapt creditele rapide acordate de cele mai mari IFN-uri din România.

Experimentul Volt testează durata obținerii unui credit rapid de la principalele IFN-uri din România. Acesta ia în calcul 13 IFN-uri care oferă credite online şi le compară din perspectiva întregului flux de creditare: de la actele necesare pentru împrumut, completarea aplicației de credit și până la etapa finală, în care clientul primește banii în cont sau direct de la agent, acasă.

Cât de repede primești oferta de credit?

Obținerea unei oferte de credit este cel mai important pas în procesul de creditare online, întrucât este momentul în care solicitantul află dacă se califică sau nu pentru împrumutul dorit și ce sumă poate accesa. Există IFN-uri care analizează foarte rapid dacă acesta este eligibil și îi pot oferi oferta de credit pe loc, în vreme ce în alte cazuri poate dura ore sau chiar zile până la primirea ofertei.

Timpul petrecut în așteptarea ofertei poate varia de la puțin peste 1 minut, în cazul Ocean Credit, și până la câteva zeci de ore, așa cum este cazul IFN-urilor care au o abordare tradițională, ce implică vizita agentului la domiciliu, sau un flux de creditare mai greoi.

Cât de rapid este transferul banilor, după aprobarea creditului

Momentul aprobării creditului și semnării contractului nu coincide întotdeauna cu momentul încasării banilor. Studiul a testat rapiditatea celor 13 IFN-uri și din perspectiva transferului propriu-zis, pentru a identifica cea mai rapidă metodă de a intra în posesia banilor.

Transferul direct pe card, opțiune preferată de IFN-uri precum Ocean Credit, Mobilo, VivaCredit, Credius sau Mozipo, îți asigură primirea banilor în câteva secunde sau minute, indiferent de oră și de banca la care ai cardul.

Opțiunea de virare a banilor în contul bancar este mai lentă, fiind condiționată de mai mulți factori. Fiind un transfer interbancar, banii pot ajunge în câteva ore sau chiar a doua zi, dacă transferul are loc între bănci diferite sau spre finalul programului de lucru.

Primirea împrumutului la domiciliu este o soluție lentă în comparație cu plata direct pe card, iar durata propriu-zisă de livrare a banilor variază de la caz la caz (în funcție de sincronizarea programului clientului cu programul de lucru al IFN-urilor, zona în care clientul locuiește etc). În cele mai bune cazuri, am fost plăcut surprinși să descoperim că, după aprobare, agenții ne-au adus banii în 30-60 de minute. În vreme de pandemie, poate fi o opțiune mai puțin sigură, dar în mod normal este o variantă preferată de cei care au dificultăți la completarea procesului de împrumut 100% online.

De la completarea cererii la banii în cont: cât timp a durat întregul proces?

Fiecare cerere de credit rapid începe prin completarea unui solicitări pe website-ul IFN-urilor sau a unui formular de împrumut. Solicitantul parcurge mai multe etape: de la crearea unui cont de client, alegerea sumei dorite, a duratei creditului, furnizarea detaliilor despre situația financiară și până la completarea adresei de domiciliu sau a datelor cu caracter personal.

Odată obținută oferta de credit, urmează ultimii pași pentru a intra în posesia banilor: finalizarea cererii de credit și semnarea contractului de împrumut.

Pentru rezultatele finale ale experimentului, studiul a luat în calcul: timpul de completare a cererii (online sau acasă, împreună cu agentul), cât a durat până la primirea ofertei de credit, timpul scurs până la aprobare și, evident, transferul banilor. Iată cât de rapid a fost întregul proces:

De câte documente ai nevoie pentru a lua un credit rapid?

Când te gândești la un credit rapid, îți imaginezi desigur un proces mult mai prietenos decât cel de la bancă, process în care ai nevoie de foarte puține documente justificative. Până la urmă, acesta este unul dintre motivele pentru care apelezi la un IFN.

Doar 4 din cele 13 IFN-uri acordă împrumuturi doar cu buletinul, mai exact Credius, Ocean Credit, Mozipo și iCredit.

Concluzii

Analiza a scos la lumină rapiditatea unor IFN-uri de top în acordarea împrumuturilor, în special a celor care utilizează din plin tehnologia pentru a reduce timpul de analiza a creditului și pentru a oferi o experiență mai plăcută clientului.

Ce înseamnă pentru Volt un credit cu adevărat rapid?

  • Puține documente pentru aprobare
  • Procesul de aplicare și de semnare a contractului 100% digital
  • Cererea de credit simplă și intuitivă
  • Primirea unei oferte în câteva minute sau cel mult câteva ore de la aplicare
  • Transferul banilor instant, direct pe card
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri