Populaţia trebuie să ştie că investiţiile pe piaţa de capital sunt mult mai atractive, în condiţiile în care dobânzile bancare nu mai sunt la fel de substanţiale ca în trecut, a declarat luni, la evenimentul de listare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a dezvoltatorului imobiliar One United Properties, Gabriel Grădinescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Investitorii au intrat pe piaţă şi emitenţi noi s-au listat sau au emis obligaţiuni. Datele din primul trimestru sunt semnificative în acest sens: peste 5.000 de investitori noi au venit la Bursă, au avut loc două emisiuni de obligaţiuni cu prospect în valoare de 46 de milioane de euro, statul român a emis opt emisiuni de titluri de stat în valoare de peste 51 de milioane de lei, iar şapte societăţi listate pe piaţa AeRo au emis obligaţiuni în valoare de 59 de milioane de lei. După o pauză de trei ani, în interval de numai o lună, au avut loc două listări pe piaţa reglementată, ambele încheiate cu succes. Este vorba despre transportatorul fluvial TTS cu 287 de milioane de lei şi dezvoltatorul One United - care a vândut acţiuni în valoare de 260 de milioane de lei. Pe lângă acestea, s-a resimţit o efervescenţă crescută în ceea ce priveşte investiţiile în fonduri. Numai în luna mai s-au înregistrat intrări de pe peste 44 de milioane de euro. Toate acestea arată faptul că lucrurile încep să se mişte în acest domeniu. Ne aşteptăm în viitorul apropiat la creşterea semnificativă a numărului de listări atât pe segmentul de acţiuni, cât şi pe cel de obligaţiuni. De asemenea, în condiţiile în care dobânzile bancare nu mai sunt la fel de substanţiale ca în trecut, populaţia trebuie să ştie să investiţiile pe piaţa de capital sunt mult mai atractive şi că există un cadru reglementat, adecvat, care le va permite să-şi menţină disponibilităţile în siguranţă", a explicat Grădinescu, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului ASF, tranzacţiile înregistrate pe Bursa de la Bucureşti s-au înmulţit semnificativ după ce aceasta a fost promovată la statutul de piaţă emergentă.

"Evoluţiile recente ale pieţei de capital în România ne dau încredere în faptul că viitorul acestei industrii arată foarte bine. În ultimul timp lucrurile au revenit pe un făgaş normal, în special datorită eforturilor susţinute ale tuturor actorilor din piaţă - intermediari, administratori de fonduri, emitenţi, operatori de piaţă sau depozitari. Toate aceste eforturi au fost sprijinite de către ASF prin dialog continuu şi constructiv şi prin sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare a pieţei. Am reuşit împreună că reducem birocraţia, să întărim supravegherea şi să creăm un cadru legislativ corect şi în deplină armonie cu directivele europene. După ce Bursa de Valori Bucureşti a fost upgradată la statutul de piaţă emergentă, tranzacţiile s-au înmulţit semnificativ", a spus vicepreşedintele ASF.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri