Emisiunea de obligatiuni de 285 milioane de euro a Bancii Transilvania, listata recent pe Bursa de la Bucuresti, care ofera la actualul nivel al Euribor un cupon de circa 3,5% pe an, ar trebui sa aiba lichiditate in piata secundara, avand in vedere volatilitatea anticipata in piata instrumentelor cu venit fix si "menirea investitorilor care le-au cumparat", crede seful BT Capital Partners.

In prezent pe emisiunea TLV28E nu exista niciun ordin de vanzare sau de cumparare, dar cine ar vrea sa intre la cumparare trebuie sa aiba lichiditati de cel putin 100.000 euro, aceasta fiind valoarea nominala a unei obligatiuni.

"Exista de ani buni acest sentiment de buy-and-hold in piata de obligatiuni, dar cred ca in acest caz calitatea detinatorilor de obligatiuni este cea care va rupe sentimentul si ma astept sa creeze lichiditate. Volatilitatea pietei va favoriza si ea plasarea de ordine", a explicat Paul Prodan, presedintele Consiliului de Administratie al BT Capital Partners.

Si Omer Tetik, CEO-ul Bancii Transilvania, este convins ca investitorii romani care vor dori sa cumpere obligatiunile BT vor putea avea acces la ele in piata secundara, chiar daca in plasamentul privat banca s-a adresat doar investitorilor institutionali de traditie din strainatate.

Cel mai mare investitor institutional la aceasta emisiune de obligatiuni a Bancii Transilvania, o premiera in piata locala datorita faptului ca este compatibila cu reglementarile Basel 3, a fost IFC, cu 120 milioane de euro, urmat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a subscris obligatiuni in valoare de 100 mil. euro.

Podiumul este completat de EFSE, un fond european dedicat Europei de Sud-Est, care a plasat 45 milioane de euro la aceasta emisiune si a ajuns la o expunere de peste 100 milioane euro pe tot Grupul Bancii Transilvania.

Banca Transilvania a inchis cu succes luna trecuta un plasament privat de obligatiuni de Nivel 2, negarantate si subordonate, denominate in euro, care ofera cun cupon egal cu EURIBOR6M + 3,75% pe an. Ele sunt scadente in 2028 si au o valoare nominala totala de 285 milioane de euro. Obligatiunile au fost oferite spre subscriere prin intermediul unor plasamente private unui numar limitat de investitori eligibili.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri