Cu un concept precum Open Banking-ul, care oferă în teorie acces, cu acordul utilizatorului, la datele sale bancare, mediul de business se îndreaptă din ce în ce mai mult către o zonă în care tot mai multe platforme vor fi interconectate. Mircea Căpățână, cofondator SmartBill, a vorbit în cadrul Future Banking Summit despre acest fenomen și cum va influența dezvoltarea business-ului pe care-l reprezintă.

Căpățână consideră că viitorul va fi al platformelor interconectate, fie că vorbim de platforme de e-commerce, de contabilitate precum SmartBill sau platforme bancare.

”Când un client își introduce datele prima dată, acea informație trebuie să treacă prin toate platformele fără a mai fi nevoit să le adauge din nou. Acest concept se aplică de asemenea și pentru bani, atunci când vorbim de detaliile de plată. Evoluția în materie de automatizare va fi imensă”, adaugă Mircea Căpățînă.

O provocare va fi reprezentată de suprapunerea platformelor, deoarece fiecare dorește să aibă clientul cât mai mult platforma sa și să nu fie folosit doar pentru operațiuni care au loc în spatele altor platforme.

Una dintre opțiunile la care vor avea acces clienții SmartBill va fi zona de inițiere plăți, adusă de Open Banking, care se traduce în posibilitatea de a iniția plata direct din platforma de contabilitate, fără a mai intra în aplicația băncii.

”Nu ne considerăm un FinTech pur, avem opțiuni FinTech, însă scopul nostru principal este de a conecta cât mai multe platforme posibile și de a oferi o experiență bună clienților pe care dorim să-i păstrăm în platforma SmartBill. Nu vrem să fim un mecanism care funcționează în background. Toată lumea vrea asta și va fi o provocare, banca vrea clientul să stea în Internet Banking, noi vrem să stea în SmartBill, e-commerce-ul vrea să-l aibă în platforma sa și să folosească celelalte servicii în background”, adaugă Mircea Căpățînă.

Rapiditatea cu care Open Banking-ul devine o normă în România, depinde de modul în care băncile se vor mișca.

”Avem un parteneriat cu Banca Transilvania și simt că sunt foarte interesați de această zonă, nu se opun schimbării. Dacă o bancă mare face asta, probabil altele vor urma. Sunt optimist că situația se va schimba în următorii 1-2 ani și vom avea o adopție în masă”, adaugă Căpățînă.

Urmărește discuția integrală pe link-ul de mai jos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri