Smart Fintech este primul TPP (third party provider) din România, licențiat pe ambele segmente de open banking: pentru serviciul de informare cu privire la conturi (AIS) și pentru serviciul de inițiere de plăți (PIS). Prezent la Future Banking Summit, Alex Cociu, Co-fondator Smart Fintech, a detaliat care este strategia companiei în următoarea perioadă.

Alex Cociu a precizat că, în acest moment, fintech-ul construiește infrastructura pentru a oferi partenerilor servicii bazate pe open banking.

„Pentru inițierea plăților, oferim aplicația noastră SmartPay, care este deja folosită de parteneri. Pentru AISPA, suntem în curs de construcție a infrastructurii, iar în 2 luni va fi gata ecosistemul, astfel încât să oferim celor interesați sandbox-ul pentru conectare.”

Referindu-se la procesul de licențiere, reprezentantul Smart Fintech a menționat că este unul dificil și trebuie respectate foarte multe reguli, dar nu este ceva imposibil. El a încurajat organizațiile să obțină licențele necesare pentru open banking, afirmând că, de exemplu, licența ISPA au obținut-o în doar o lună.

Una dintre marile provocări ale organizațiilor care folosesc open banking este legată de reticența utilizatorilor de a acorda acces la datele lor. Alex Cociu spune că deocamdată domeniul este unul nou în România și încă nu există o bună înțelegere a fenomenului pentru utilizatori. Sfatul său pentru companiile care folosesc soluțiile de open banking? „Nu cereți acordul utilizatorilor decât atunci când este nevoie. Explicați-le acestora ce înseamnă acordul, ce faceți cu datele și care sunt beneficiile pe care ei le au.”

Reprezentantul Smart Fintech a mai spus că, la fel ca în orice alt domeniu, oamenii care sunt early adopters vor permite TPP-urilor să se conecteze la datele lor bancare. Iar pe măsură ce utilizatorii vor înțelege că procesul este sigur și pot avea încredere în parteneri, adopția open bankingului va crește.

Alex Cociu a precizat că, prin conectare soluției lor digitale cu SmartBill, vor ajunge în acest an la 1 milion de tranzacții. În plus, obiectivul de a avea 5 parteneri conectați în sandbox-ul organizației a fost depășit, ajungând deja la 9 companii, pe partea de inițiere de plăți. Se așteaptă ca până la finalul anului să aibă alți 10 parteneri pe partea de interogare de conturi, odată cu obținerea licenței AISPA.

Soluția de inițiere a plăților, SmartPay, poate fi folosită ca alternativă la orice metodă de plată online (cumpărături, facturi, utilități) sau ca accelerator de plăți - integrat în orice aplicație care gestionează resurse financiare (electronică, ERP, salarizare sau managementul finanțelor personale).

Alex Cociu a subliniat că, din 2023, open banking-ul va fi integrat în tot mai multe aplicații, devenind o regulă, nu o excepție.

Discuția integrală de la Future Banking Summit este disponibilă pe link-ul de mai jos:

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri