9 Noiembrie 2021

Economist-șef ING: Ne putem aștepta ca inflația să treacă de 8% până la finalul lui 2021. A fost anul erorilor de prognoză



Scumpirile vor continua până la finalul anului acesta, ducând rata inflației în jurul cifrei de 8%, iar în cel mai rău scenariu ar putea fi depășit și acest număr, potrivit lui Valentin Tătaru, economist-șef al ING Bank.

România are una dintre cele mai mari rate ale inflației di Uniunea Europeană în acest an, iar în prognozele de la începutul anului, autoritățile guvernamentale au vorbit inițial de atingerea unei maxime de 4,1% în decembrie 2021, prognoză pe care au corectat-o la 5,6% în luna august.

Nici această nouă prognoză nu a rezistat mai mult de o lună, iar acum analiștii vorbesc despre 8% sau chiar peste, ceea ce înseamnă o inflație de două ori mai mare decât crezuseră analiștii Băncii Naționale la începutul anului.

Citește și: Economist: Vârful scumpirilor nu a fost încă atins. Plafonările la energie doar amână problema

„Depinde cum vor fi prețurile la electricitate și la gază în primăvară, fiindcă am avut o creștere neobișnuit de mare în ultimele luni la produse în general, dar în special la energie. Estimăm că vârful inflației va fi atins în trimestrul patru al acestui an, în jurul ratei de 8%, urmând ca de anul viitor, chiar din primul trimestru, ea să scadă gradual către 4% înspre finalul anului 2022”, a declarat Tătaru pentru Wall-Street.ro.

Acesta a mai adăugat că erorile de prognoză privind economia României au fost atât de numeroase, încât depășirea nivelului de 8% al ratei inflației ar fi una rezonabilă, deși nu este cel mai probabil scenariu.

Nu ar trebui să fim panicați, este posibil ca până în primăvară piețele internaționale să se mai calmeze și prețul de la momentul respectiv să fie mai temperat, în special la gaze. La electricitate trendul este, într-adevăr, unul de lungă durată

Valentin Tătaru, Economist-șef ING BANK

Nici marile economii din Europa nu sunt confortabile cu prețurile mari la energie, care vor începe să afecteze creșterea economică, astfel că este probabil ca România să devină beneficiarul unor măsuri luate la nivelul Uniunii, în ce privește gazele. În schimb, în ce privește prețul la curentul electric, acesta va rămâne pe un trend crescător, chestiunea fiind mai complicată datorită obiectivelor UE de a trece la energie verde, dar nu atât de abrupt cum a fost anul acesta, potrivit expertului financiar.

Dobânda cheie va fi urcată până la 3%. Prețul stăvilirii inflației este creșterea dobânzilor la credite

În prognoza ING Bank, BNR va continua să mărească dobânda cheie încă de marți cu 0,5%, care va ajunge spre jumătatea anului următor, după noi creșteri, la 3%, potrivit expertului financiar. Asta va însemna că rata pentru creditele ipotecare și cele de nevoi personale luate cu dobândă variabilă se va mări și ea semnificativ până la mijlocul anului 2022.

„Cu siguranță Banca Centrală are și va avea un rol important în calmarea inflației și în împingerea ei, ușor-ușor pe un trend descendent”, a declarat Tătaru. „Pe termen scurt, strict pentru iarna aceasta a fost rezolvată în mare parte problema legată de scumpirile mari la energie, în ceea ce privește populația. Mai rămân consumatorii industriali care sunt expuși la creșterile de prețuri, nefiind acoperiți de legea compensațiilor”, a mai spus economistul-șef al ING.

Problema scumpirilor la energie a fost una globală. Nu erau multe lucruri de făcut de România pentru evitarea creșterii prețurilor la gaze sau petrol pe burse.

„Au fost și câteva elemente locale – liberalizarea pieței care a coincis nefericit cu creșterile de pe prețurile internaționale. Ar fi putut fi făcută mai ordonat, cu mai multă informare, dar în ansamblu este peste capul nostru, fiindcă piețele mondiale dictează aici”, a declarat Valentin Tătaru.

BNR va trebui să țină euro sub 5 lei

Analiștii de la ING Bank estimează că valoarea leului se va menține pe o perioadă mai lungă în jurul valorii actuale, de 4,95 unități pentru un euro, pentru tot anul următor, deși conform ultimelor sondaje CFA, euro se va aprecia în raport cu leul, depășind pragul de 5 lei.

„Banca Națională nu prea are de ales decât să țină leul stabil în jurul valorilor actuale, pentru o perioadă destul de lungă de vreme, adică cel puțin până spre finalul anului următor, pentru că o eventuală depreciere a monedei naționale s-ar adăuga inflației, care este deja mărită, ducând-o la niște cifre îngrijorătoare”, a declarat Tătaru.

Citește și: Cât vor mai continua scumpirile și cât mai rezistă cursul sub 5 lei/euro



Citeste si