Administraţia fiscală are în vederea, anul viitor, o creştere cu minimum 0,5% a ponderii în PIB a veniturilor colectate comparativ cu anul 2019, potrivit proiectului de buget al Ministerului Finanţelor publicat duminică.

Un alt obiectiv al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru 2022 vizează îmbunătăţirea capacităţii administrative şi operaţionale a administraţiei vamale şi orientarea activităţii de vămuire către un mediu complet electronic, inclusiv prin investiţii în echipamentele necesare activităţii de control pe teritoriul naţional şi la frontiera externă a UE, conform Agerpres.ro.

"Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), document strategic dezvoltat în cursul anului 2021, reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale ultimilor ani pentru ANAF, oferind cea mai mare/substanţială sursă de finanţare nerambursabilă de care organizaţia a beneficiat de când a fost înfiinţată, 355,7 milioane de euro, fără TVA, pentru implementarea unor reforme fundamentale necesare transformării sale. În egală măsură, PNRR a oferit cadrul de excelenţă pentru dezvoltarea unei serii de reforme structurale care vor remodela administraţia fiscală şi contextul în care aceasta evoluează. Prin intermediul PNRR se vor realiza măsuri de reforma complexă, de natură legală şi organizatorică, care promovează schimbarea, sprijinite de o serie de investiţii în digitalizare cu obiectivul final de modernizare şi digitalizare a ANAF", se precizează în documentul citat.

Până în 2025, se are în vedere eficientizarea colectării veniturilor la bugetul general consolidat cu consecinţe asupra creşterii ponderii veniturilor în PIB cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu 2019.

De asemenea, decalajul fiscal la TVA urmează să fie redus cu 5 puncte procentuale până în trimestrul II 2026, comparativ cu 2019 faţă de nivelul stabilit de Comisia Europeană pentru anul 2019.

ANAF vizează şi intensificarea acţiunilor privind combaterea evaziunii fiscale şi fraudei vamale. Pentru acest obiectiv, instituţia propune operaţionalizarea/aprobarea planului de acţiune comun între ANAF şi Inspecţia Muncii, pentru a preveni şi a limita fenomenul evaziunii privind munca subdeclarată/nedeclarată, şi creşterea numărului de inspecţii fiscale cu 5%.

În ceea ce priveşte managementul resurselor umane, ANAF vizează recrutarea externă de personal (minimum 300 posturi) cu competenţe adecvate, urmărind în primul rând întinerirea aparatului fiscal şi asigurarea de personal pe zone deficitare sau domenii noi de activitate - statisticieni, specialişti în IT, econometrie sau în analiza datelor.

Pentru creşterea conformării voluntare vor fi continuate măsuri precum simplificarea formularelor, finalizarea transpunerii în format electronic a acestora şi eliminarea obligaţiilor de raportare, acolo unde este posibil. De asemenea, se are în vedere derularea de proiecte pilot privind creşterea conformării voluntare în domeniul impozitului pe venit.

Digitalizarea Fiscului rămâne un obiectiv prioritar, potrivit Raportului menţionat.

"Introducerea digitalizării este considerată o abordare inteligentă pentru domeniile operationale ale administraţiei fiscale. Aceasta trebuie însoţită de o consolidare a capacităţii administrative necesare procesului de transformare digitală. Se va asigura cadrul tehnologic necesar tranziţiei către o administraţie fiscală digitală prin trecerea infrastructurii TIC către noi tehnologii. Se va asigura creşterea numărului de echipamente IT utilizate în administraţie, dezvoltarea infrastructurii suport necesare pentru a sprijini dezvoltarea tehnologica continua la nivelul centrelor de date ale MF", se mai precizează în documentul citat.

Retail jobs

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri