Inflația nu va depăși nivelul maxim atins în octombrie 2021 în anul 2022, nici măcar în luna aprilie, când se va anula pachetul de plafonări și compensații la gaze și la electricitate, potrivit lui Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR.

Anumiți analiști și chiar și BNR (care în ultima perioadă a avut un ton atenuant atunci când a făcut estimări privind inflația) consideră că maximul inflației va fi atins în aprilie 2022, după expirarea plafonărilor la energie, pentru că atunci vor intra în Indicele Prețurilor de Consum (IPC) prețurile la curent și gaze, însă analiștii BCR nu împărtășesc această viziune.

„Maximul inflației, din analizele noastre, va rămâne nivelul de 7,94%, din luna octombrie. Nu ne așteptăm ca după martie 2022, când vor expira subvențiile și plafonările la energie”, a declarat Ciprian Dascălu într-un interviu pentru wall-street.ro.

„Folosind prețurile cotațiilor pentru petrol și gaze naturale, din modelul nostru deși va crește inflația anuală în acel moment, după martie, nu va depăși pragul de 7,94% atins în octombrie”.

Economistul a explicat că, în comparație cu BNR, care a estimat o scădere a inflației la final de decembrie până la 7,5%, BCR are o prognoză de scădere chiar mai mare pentru că Banca Națională nu are actualizări foarte frecvente.

„Față de BNR avem avantajul că ne putem actualiza mai des prognoza de inflație. Incertitudinile sunt foarte mari, este adevărat, dar ne menținem prognoza de 7,1% privind inflația la final de 2021”, a declarat Ciprian Dascălu.

Inflația va avea o scădere simțitoare în următoarele luni

Finanțistul admite că va exista o creștere a inflației la acel moment, în aprilie 2022, însă spune că trebuie luat în calcul faptul că până la acel moment inflația va ajunge la un nivel suficient de scăzut.

„Inflația nu a scăzut încă la nivelul așteptărilor, în una noiembrie, fiindcă subvențiile și plafonările la gaze nu au fost prinse în raportul privind inflația al INS; cel mai probabil acestea vor fi cuprinse în datele pe luna decembrie, care vor apărea în prima jumătate a lunii ianuarie”, spune economistul.

Chiar dacă plafonările pentru energie electrică au fost deja absorbite în calculul pentru rata inflației, Economistul-șef al BCR consideră că plafonările la gaze vor avea cel mai greu cuvânt de spus în scăderea inflației.

„În special pe baza acestor plafonări și compensații la gaze ne așteptăm ca inflația să scadă semnificativ în lunile următoare”, a declarat Dascălu.

Nici deprecierea leului nu va fi peste cum ne-am obișnuit

Nici deprecierea leului față de valute nu va fi una foarte mare, de natură să înrăutățească chestiunea inflației și mai degrabă se va menține în limitele de până acum.

„Leul va continua tendința văzută în ultimii ani, depreciere graduală – 2,5-maxim trei puncte procentuale depreciere anuală, oarecum în linie cu diferențialul de inflație dintre România și zona euro”, spune economistul.

„Nu e ceva foarte mult, e practic în linie cu ce am văzut în ultimii ani pe media de trend a monedei naționale”, a mai declarat Ciprian Dascălu pentru Wall-Street.ro

Salariile vor crește pentru a ține pasul cu inflația mare de acest an

Economistul se așteaptă ca salariile să aibă o anumită creștere pentru următorul an, ținând cont că la negocierile remunerațiilor pe anul următor se ia în calcul și rata inflației, care a afectat veniturile.

„Ne așteptăm la o presiune de creștere a salariilor nominale din cauza presiunilor inflaționiste. În mod normal când se negociază salariile nominale pentru anul următor are o pondere și rata inflației”.

Nivelul creșterii estimat al creșterii salariale este calculat în comparație cu inflația anuală medie, compusă din nivelurile atinse de inflația anuală pe fiecare lună a anului 2021, total care se împarte la 12.

„Ne așteptăm ca anul viitor să vedem salariile în termeni nominali, pe medie, față de media salariilor de anul acesta să aibă o mică întărire, adică 7,2%, față de creșterea inflației medii de 5,9%, ceea ce înseamnă un avans în termeni reali de 1,3%”, a spus Ciprian Dascălu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri