Coca-Cola HBC România, liderul industriei de băuturi, are în plan o nouă investiție strategică în operațiunile locale, de peste 8 milioane de euro, care susține angajamentul global al companiei, de a reduce emisiile până la zero net până în 2040. Proiectul vizat se va realiza în fabrica din Ploiești - cea mai mare fabrică a Grupului Coca-Cola HBC din sud-estul Europei - și presupune instalarea unui echipament de decontaminare fulgi PET. Planificat deja de companie, proiectul a fost accelerat de existența unei scheme de ajutor de stat oferită de statul român, prin care Coca-Cola HBC România a putut accesa o cofinanțare de 3,5 milioane de euro. Compania de consultanță financiară EY România a susținut demersurile Coca-Cola HBC România în accesarea acestei scheme de ajutor de stat.

Primul producător de băuturi răcoritoare care va produce rPET in-house

În octombrie 2021, Coca-Cola HBC și-a luat angajamentul de a reduce emisiile până la zero net, până în 2040. Până în 2030, pornind de la un obiectiv bazat pe știință, deja aprobat, compania va reduce emisiile generate de lanțul de valoare cu 25%, la care se adaugă o reducere suplimentară de 50% în următorul deceniu. Pentru a atinge acest obiectiv, Coca-Cola HBC și-a stabilit un plan de acțiuni pe mai multe direcții. Una dintre acțiuni adresează accelerarea demersurilor companiei către o abordare circulară, cu mai puține emisii de carbon, în ceea ce privește ambalajele, prin creșterea utilizării rPET (PET reciclat) până la 50% în 2030 și alte măsuri complementare, precum adoptarea de soluții fără ambalaj și opțiuni de ambalaje reutilizabile, eliminarea plasticului din ambalajele secundare. În contextul cererii tot mai mari de rPET pe piața europeană dar a unor capacități de reciclare a PET-ului limitate, compania a decis local să investească în dezvoltarea infrastructurii de reciclare, pentru a putea folosi rPET pe scară mai largă, în ambalajele din portofoliu. Prin instalarea liniei de decontaminare fulgi PET, Coca-Cola HBC România va stimula reciclarea unei cantități considerabile de deșeuri de ambalaje, care primesc o nouă viață, devenind materie primă, reintegrate în circuitul de producție. Compania va deveni, totodată, primul producător local de băuturi răcoritoare care va face rPET in-house.

Confinanțarea prin schema de ajutor de stat, un impuls pentru accelerarea proiectului

Investiția companiei depășește 8 milioane de euro, din care 3,5 milioane de euro reprezintă ajutorul de stat, accesat în cadrul schemei prevăzute de HG807/2014 pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. EY România a fost partenerul companiei Coca-Cola HBC România pe parcursul întregului demers pentru accesarea sursei de finanțare. Compania a oferit sprijin și consultanță pentru analiza aspectelor juridice și legislative, precum și pentru pregătirea planului de afaceri și a dosarului din cadrul procesului de finanțare.

„Această investiție vine să confirme eforturile pe care Coca-Cola HBC România le face pentru îndeplinirea angajamentelor de sustenabilitate extrem de ambițioase pe care ni le-am propus. Ne bucurăm că am avut ocazia să propunem un proiect inovator din perspectiva încadrării în categoria de proiecte eligibile pe schema ajutorului de stat pentru stimularea marilor investiții în economie. Contribuția partenerului nostru EY a fost esențială pentru acest proiect în toate etapele de parcurs, de la analiza condițiilor de eligibilitate până la asistență în realizarea planului de afaceri care a fost cea mai importantă parte a documentației depuse. Sperăm că accesarea acestui ajutor de stat să fie doar primul dintr-un șir de povești de succes pe care le vom construi împreună“, declară Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

“Prin cadrul oferit de HG 807/2014, România are una dintre cele mai performante scheme de susținere a investițiilor din regiunea noastră, ceea ce reprezintă un factor decisiv pentru deciziile de investiții în țara noastră. Un proiect de succes este rezultatul unui cumul de factori: muncă în echipă, entuziasm, atenție la detalii, dar și la nevoile clientului, efort susținut şi, mai ales, suport din partea clientului. Coca-Cola HBC România a fost cu siguranță un model în ceea ce privește colaborarea și suportul acordat nouă”, declară Ileana Guțu, Partener Asociat și Coordonator al Practicii de Evaluare, Modelare financiară și Analize Economice, EY România.

Acordul de finanțare dintre Coca-Cola HBC România și statul român a fost încheiat în toamna anului 2021. Ulterior, compania a demarat extinderea liniei de producție preforme cu ajutorul echipamentului de decontaminare fulgi PET și se află în prezent într-o fază de implementare accelerată, cu obiectivul de a avea echipamentul instalat și funcțional până în 2023 și a începe producția pe scară largă. Etapele de implementare depind, însă, și de mai mulți de factori externi, precum obținerea unor avize.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri