9 Mai 2005

Indicele BET s-a apreciat cu peste 6%

Bursa a avut un start bun inca de la inceputul saptaminii si a bifat aprecieri pe linie pentru toti indicii. Desi BET-C a cistigat mai putin de un procent, SIF-urile reprezinta o surpriza placuta, avind in vedere stabilitatea cotatiilor la intrarea in perioada ex-dividend (cu exceptia SIF Muntenia, actiunile societatilor de investitii nu mai sint de vineri purtatoare de dividende).

Mai mult, in cazul SIF Banat-Crisana, cine ar fi vindut actiuni joi pentru a le rascumpara integral vineri ar fi facut o afacere excelenta: valoarea pachetului detinut a ramas constanta, in plus avind inca dividende (500 lei/actiune, brut). Media volumelor de tranzactionare a fost saptamina trecuta de 4,2 milioane euro, o valoare inca modesta daca ne raportam la modul in care decurgeau ostilitatile la BVB in ianuarie-februarie.

Este prematur, din acest motiv, sa vorbim de o revigorare de durata a bursei, lipsa investitorilor de calibru fiind, in continuare, o piedica in calea unor cresteri sustinute ale preturilor.

Armatura Zalau va acorda actionarilor inregistrati pe 17 mai un dividend brut de 70 lei/actiune. Societatea si-a fixat in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2005 obtinerea unui profit brut de 11,8 miliarde lei, cu 103% mai mare decit anul trecut. Consiliul de Administratie de la Rulmentul Brasov a convocat AGA Extraordinara pe 26 mai (data de referinta este 18 mai) pentru a aproba splitarea valorii nominale a actiunilor de la 2.

300 lei la 1.000 lei. In general, cresterea lichiditatii este perceputa bine de investitori, astfel incit ne putem astepta la cotatii mai mari pentru Rulmentul in perioada urmatoare daca actionarii vor vota aceasta propunere. Altur Slatina va acorda un dividend brut de 237 lei actionarilor inregistrati pe 18 mai. Societatea si-a propus pentru acest an obtinerea unui profit brut de 39 miliarde lei, in crestere cu 70% fata de anul trecut. Electroaparataj si-a convocat actionarii pe 23 mai, intr-o AGA Extraordinara care urmeaza sa dezbata din nou fuziunea societatii cu Aparataj Electric Titu, Electrotehnica Bucuresti si Romarta 2000 SRL Bucuresti, companii detinute de asemenea de Fondul de investitii Broadhurst. “Sint cel putin trei motive pentru a investi acum in actiuni: impozitarea profitului marcat in acest an cu 1a pentru titlurile cumparate pina la 1 iunie, anuntarea datelor financiare pentru anul trecut si pentru trimestrul I, pentru o buna parte din emitenti, si existenta unei perioade de acumulare la bursa, caracteristica pietei in acest moment”, spune Emil Ogica, vicepresedintele KTD Invest.

Scaderea dobinzilor va incepe in curind sa se simta si in buzunarele posesorilor de obligatiuni. Finansbank va plati detinatorilor de obligatiuni care erau inregistrati pe 29 aprilie dobinda aferenta primului cupon (18%).
Pentru cel de-al doilea, data de referinta este 2 noiembrie, iar dobinda va fi in acest caz de numai 9,2% in urma scaderii randamentelor in piata monetara (dobinda este calculata ca o medie a dobinzilor la sase luni pe piata interbancara, la care se adauga o prima de 0,75%).

Top 5+

1. Carbid-Fox Tirnaveni +25,4%
2. Sicomed Bucuresti +18%
3. Antibiotice Iasi +17,5%
4. Eforie Eforie Nord +14,9%
5. Compa Sibiu +14,7%

Top 5-

1. Zimtub Zimnicea -2,5%
2. Altur Slatina -10,9%
3. Mefin Sinaia -7,5%
4. Rafinaria Astra Ploiesti -6,6%
5. Aerostar Bacau -5,5%



Citeste si