Banca Națională a României are următoarea ședință de politică monetară pe data de 5 august, în care va lua noi decizii legate de dobânzi pentru a încerca să tempereze inflația care a ajuns în luna iulie la 15,1%.

Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank România, precizează într-o analiză postată pe platforma băncii că se așteaptă la o creștere a dobânzii de politică monetară cu un punct procentul, de la 4,75%, cât este în prezent, la 5,75%.

Ar fi cea de-a 6-a majorare a dobânzii de politică monetară de anul acesta. Dacă la prima sedință, din ianuarie, a fost majorată cu 0,25 puncte procentuale, în ședințele din februarie și aprilie, BNR a aplicat majorări de 0,50 de puncte procentuale, ca în mai să crească cu 0,75 puncte procentuale, iar în iulie cu un punct procentual.

Chiar și în cazul în care estimările economistului ING Bank România se vor adeveri, la 5,75%, România are în continuare cea mai mică dobândă de politică monetară din regiune. Economistul ING Bank România consideră de asemenea că, după ședința de pe 5 august, BNR va încetini ritmul de creștere a dobânzii de politică monetară.

El consemnează faptul că dobânzile din piață sunt foarte departe de valoarea dobânzii de politică monetară, inclusiv cea pentru facilitatea de creditare care este acum la 5,75%, având în vedere că ROBOR la 3 luni a depășit 8%.

Economistul se așteaptă și la o revizuire a BNR în ceea ce privește estimările legate de inflație, punctând că vom vedea o revizuire în sus a inflației, însă amplitudinea acestor revizuiri ar trebui să fie mult mai mică comparativ cu cele anterioare.

ING Bank România estimează pentru finalul anului 2022 o inflație de 13%, față de 12,5%, cât estimează BNR, și de 7% pentru 2023, față de 6,7%, estimarea BNR.

Sursa foto: fizkes / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri