Garanti Bank estimeaza o crestere de 3,7% a produsului intern brut pe parcursul acestui an

Garanti Bank estimeaza ,ca urmare a accelerarii consumului, ca anul acesta va inregistra o crestere de 3,7% a produsului intern brut, potrivit raportului macroeconomic corespunzator primului trimestru al acestui an, al bancii. In acelasi timp, piata rezidentiala tocmai incepe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va inregistra o cerere tot mai mare pentru spatii de birouri, conform raportului citat., conform Mediafax.

"2016 a inceput sub auspicii foarte bune. Comertul a crescut, serviciile de IT si externalizare infloresc, iar sectorul imobiliar da semne de revigorare. Astfel, ne asteptam ca anul acesta sa isi pastreze perspectivele pozitive, iar economia sa continue sa progreseze", a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank Romania, conform Mediafax.ro

Bugetul de stat a inregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei in primele doua luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementata in 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie, precum si cresterea cu 25% a salariilor in sistemul public de sanatate, vor continua sa isi arate efectele asupra executiei bugetare anul acesta. Deficitul bugetar, insa, se va mentine sub 3% din PIB, arata raportul macroeconomic al Garanti Bank.

Garanti Bank estimeaza ca preturile vor scadea in primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, si ca inflatia va intra pe un teritoriu pozitiv, in a doua jumatate a anului.

Potrivit raportului macroeconomic al bancii, relaxarea monetara va continua pe parcursul anului datorita ratelor interbancare mentinute sub nivelul dobanzii cheie. Totodata, Garanti Bank preconizeaza ca urmatoarea crestere a ratei dobanzii de politica monetara va avea loc in 2017.

Citeste si:
Agenția de Rating Fitch anunță decizii privind 5 bănci din România
Agenția de Rating Fitch...

In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO), banca se asteapta ca acestea sa fie reduse in 2016, de la 12% (pentru pasivele in valuta) si 8% (pentru pasivele in lei), la 9% si, respectiv, 6%.

In luna decembrie, Moody’s a imbunatatit perspectiva ratingului pe termen lung a Romaniei, de la stabila la pozitiva.

Potrivit estimarilor Garanti Bank, parametrii macroeconomici ai tarii vor continua sa fie intr-o forma buna. Inflatia medie si ratele dobanzilor pe termen lung se afla la un nivel minim istoric, in timp ce datoria publica si deficitul bugetar sunt sub pragurile limita – de maxim 60% si, respectiv, 3% din PIB.

Garanti Bank Romania face parte din Grupul financiar-bancar Garanti Romania, care reuneste si Garanti Leasing (marca sub care functioneaza compania Motoractive IFN SA) si Garanti Credite de Consum (marca sub care functioneaza Ralfi IFN SA).

Citeste si:
Analiștii financiari sunt suprinși de creșterea economică a României
Analiștii financiari sunt...

Sursa foto: rzoze19 / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri