Românii s-au îndepărtat de creditele în euro în ultimii 10 ani, în mare parte pentru că finanțările în moneda europeană au devenit mai restrictive. Cei care au ales un credit în euro nu au luat în calcul riscul valutar, scenariul în care moneda națională se depreciază semnificativ și astfel soldul creditului crește raportat la lei. Cu toate acestea, în ultimul an, dobânda creditelor ipotecare în euro a crescut mai lent față de creditele imobiliare acordate în lei în comparație cu august 2021, potrivit Bankata.ro.

Diferențele sunt semnificative dacă facem o comparație între indicele Euribor la 3 și 6 luni, 0,24% și 0,65%, și indicele Robor la 3 și 6 luni care la începutul lunii august era 8,01%, respectiv 8,13%. În raport cu IRCC, de 2,65%, care se ajustează mai lent și tinde să se apropie de ROBOR cu o întârziere de 6 luni.

Dobânda reprezintă doar o componentă a unui credit, mai sunt două elemente cheie interconectate: veniturile personale și avansul creditului (suma economisită). În cazul creditelor în euro, gradul de îndatorare maxim este 20%, față de 40% pentru creditele în lei .

“În general, creditele în euro mai ieftine sunt disponibile celor care au venituri mai mari sau au o situație financiară mai bună. Nivelul veniturilor personale poate fi influențat prin educație, specializare profesională în domenii cu valoare adăugată mare și în creștere, iar avansul pentru credit este rezultatul economisirii și planificării banilor personali pe termen lung. În concluzie, dacă vrem să economisim costul dobânzii de credit printr-un credit în euro, putem să contractăm un credit de valoare mai mică cu un avans mai mare pentru finanțare, declară Andrei Perianu, co-fondator Bankata.ro și specialist în finanțe personale.

aug '21

ian '22

aug '22

Evoluția ultimelor 12 luni

Rate medie a dob ânzii (Eur)

4.05

3.13

4.25

0.2▲

Euribor 6M*

-0.53

-0.53

0.65

1.18▲

Rate medie a dobânzii (Ron)

4.25

4.31

6.26

2.01▲

Robor 6M*

1.64

3.14

8.13

6.49▲

IRCC*

1.27

1.91

5.99

4.72▲

Sursă tabel: Bankata.ro

Dobânda medie a creditelor în valută

Astfel, dobânda medie a creditelor în valută este astăzi de 4,25%, având o evoluție minoră în raport cu valoarea din august 2021 (4,05%), asta după ce în ianuarie 2022 dobânda a atins un minim de 3,13% în ultimele 12 luni. Spre comparație, dobânda creditelor ipotecare în lei este în prezent de 6,26%, față de 4,25% în urmă cu 12 luni, adică o creștere de aproximativ 2%.

Decizia recentă a Băncii Centrale Europene (BCE) de creştere a dobânzii de referinţă cu 0,5 puncte procentuale va genera o creştere a ratelor dobânzilor Euribor, care va influența dobânzile creditelor noi în euro și ratele bancare ale românilor care au luat finanțări în moneda europeană. Până la finalul anului mai este posibilă o creștere cumulată de 0,75% sau chiar 1%.

Bankata.ro este o platformă de finanțe personale independentă lansată de Diana Seredenciuc și Andrei Perianu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri