Banca Centrală Europeană va contiuna să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată să încetinească semnificativ, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

"Ne aşteptăm să majorăm în continuare dobânzile, pe parcursul mai multor şedinţe care vor urma, pentru a calma cererea şi a ne proteja împotriva riscului unei modificări persistente în sus a estimărilor inflaţioniste", a spus Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Preşedintele BCE a mai spus că sprijinul bugetar oferit de guvernele europene, pentru a proteja cetăţenii de preţurile mari la alimente şi energie, este mult prea larg şi ar trebui să fie limitat şi temporar pentru a reduce presiunile asupra inflaţiei. "Este esenţial ca sprijinul fiscal utilizat pentru a proteja acele gospodării de impactul preţurilor mari să fie temporar şi ţintit. Asta limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste şi astfel facilitează sarcina politicii monetare", a spus Christine Lagarde.

Presiunile inflaţioniste declanşate de războiul Rusiei în Ucraina şi criza energetică au determinat BCE să majoreze dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimul deceniu, cu o majorare istorică de 75 de puncte de bază decisă luna aceasta. Întrebarea este cum va proceda BCE de acum încolo deoarece creşterea accelerată a preţurilor este însoţită de previziuni referitoare la o recesiune în zona euro.

Anterior, şi vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos a spus că "reducerea inflaţiei este principala contribuţie pe care o putem aduce la îmbunătăţirea situaţiei economice".

Pieţele financiare se aşteaptă ca gardienii euro să adopte o nouă majorare de dobândă, tot de 75 de puncte de bază, la reuniunea de politică monetară din octombrie, iar până la finele anului dobânda la depozite, care este în prezent la 0,75%, să treacă dincolo de 2%. Însă, următoarea mutare a BCE va depinde în mare parte de datele privind inflaţia în zona euro în luna septembrie, care vor fi publicate vineri. Economiştii se aşteaptă ca Eurostat să anunţe că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 9,7% în luna septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat de la crearea zonei euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri