Indicele ROBOR la 3 luni și-a păstrat valoarea de 6,85% pe tot parcursul acestei săptămâni. Valoare actuală a acestui indice este cea mai scăzută din ultimele 8 luni.

Un nivel mai scăzut a fost întregistrat pe 08 iulie 2022, atuncâni când a avut o valoare de 6,79%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi celorlalte bănci. Conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, această rată trebuie ajustată în funcție de dobânda de politică monetară pe care o stabilește Banca Centrală.

Dacă privim spre deciziile de politică monetară venite din partea BNR, vedem aceeași stabilitate ca în stagnarea indicelui ROBOR 3 M. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.

Stagnarea indicelui: S-a oprit furtuna creșterii creditelor?

Stagnarea indicelui ROBOR este văzută ca un fenomen normal de economiști. Ciprian Dascălu, economistul șef BCR, consideră că scăderea ROBOR demnostrează că am atins deja vârful inflației, dar nu crede indicele va continua să coboare.

„Scăderea ROBOR a validat că am atins vârful inflației și că aceasta a intrat pe o curbă descendentă. Totuși, n-ar trebui să ne așteptăm la o scădere a ratei ROBOR în continuare. Chiar și cu așteptările de inflație pentru finalul de an, 8% ale BCR sau 7% ale BNR, dobânzile, pe tot parcursul anului, sunt încă real negative. Nu m-aș aștepta de aici încolo la aceasă tendință de scădere. Nu ne așteptăm ca BNR să opereze reduceri de dobandă cheie anul acesta. Vedem dobânda cheie constantă cel puțin pană la finalul anului, dacă nu pana la jumătatea anului viitor”, a declarat Ciprian Dascălu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri