ROBOR la 3 luni, a scăzut astăzi sub nivelul de 7%, ajungând la o valoare de 6,96%, conform BNR. Indicatorul în funcție de care se calculează dobânzile la credite a ajuns la cea mai mică valoare înregistrată în ultimele 7 luni. Cu toate acestea, Ciprian Dascălu, economistul șef BCR, crede că rata ROBOR nu va mai scădea mult pe parcursul acestui an.

ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânda la creditele cu dobândă variabilă în lei, pare că a depășit ciclul de creștere datorat de majorările repetate a dobânzii cheie. Acesta a avut o valoare mai mică decât cea actuală pe data de 12 iulie 2022. Ciprian Dascălu consideră că scăderea ROBOR demnostrează că am atins deja vârful inflației, dar nu crede indicele va continua să coboare.

„Scăderea ROBOR a validat că am atins vârful inflației și că aceasta a intrat pe o curbă descendentă. Totuși, n-ar trebui să ne așteptăm la o scădere a ratei ROBOR în continuare. Chiar și cu așteptările de inflație pentru finalul de an, 8% ale BCR sau 7% ale BNR, dobânzile, pe tot parcursul anului, sunt încă real negative. Nu m-aș aștepta de aici încolo la aceasă tendință de scădere. Nu ne așteptăm ca BNR să opereze reduceri de dobandă cheie anul acesta. Vedem dobânda cheie constantă cel puțin pană la finalul anului, dacă nu pana la jumătatea anului viitor”, a declarat Ciprian Dascălu.

ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practicate de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității pe piața monetară interbancară. Acest indice este dictat de dobânda cheie a cărei valoare este stabilită de Banca Centrală a României.

IRCC mai mare decât ROBOR se poate întâmpla într-un scenariu în care vom asista la o scădere foarte rapidă a ratelor de dobândă cheie.

Ciprian Dascalu, economist șef BCR

În stabilirea ROBOR și IRCC diferă perioada de fixing dar și metodologia de calcul. În timp ce ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă într-un interval, indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

Conform economistului șef BNR, IRCC ar putea să crească peste rata ROBOR doar în condițiile în care, BNR ar scădea agresiv dobânda cheie.

„ROBOR este legat de dobnda de politică monetară. Dacă BNR va tăia foarte agresiv dobânda cheie, implicit ROBOR-ul va scădea și am putea avea episoade în care ROBOR-ul să scadă sub IRCC”, explică Cipriam Dascălu.

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum. Rata ROBOR se folosește în continuare în cazul creditelor persoanelor juridice.

Participă la evenimentul Financial Forum 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 16 martie, pentru a afla de la experții financiari cele mai bune sfaturi pentru a trece peste un an dominat de inflație și incertitudine economică, dar și pentru discuta despre cele mai noi instrumente de finanțare diponibile pentru antreprenori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri