UBS Group AG l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcţia de director general, pentru a conduce masiva preluare a rivalei Credit Suisse, o decizie surprinzătoare, prin care grupul elveţian vrea să profite de experienţa sa în reconstruirea băncii, după criza financiară globală din 2008, transmite Reuters, conform Agerpres.

Dificultăţile cu care se va confrunta Ermotti din postura de director general vizează concedierea a mii de angajaţi, reducerea mărimii diviziei de investiţii bancare a Credit Suisse şi reasigurarea bogaţilor lumii că UBS rămâne cel mai bun loc pentru a-şi depune banii.

Actualul director general, Ralph Hamers, a reprezentat absenţa notabilă în 19 martie, când UBS a anunţat că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023. De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA. Este prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.

În 20 martie, Hamers avea ochii împăienjeniţi când a descris finalul Credit Suisse ca "o zi tristă" pe care nu a dorit-o nimeni. Ermotti, actualul preşedinte al Swiss Re, va preluaa conducerea UBS în 5 aprilie. El a condus grupul elveţian din 2011 şi până în 2020.

Hamers, care i-a succedat lui Ermotti în noiembrie 2020, "a acceptat să demisioneze pentru a servi interesele noii combinaţii, a sectorul financiar elveţian şi a ţării. Board-ul a luat decizia în contextul noilor dificultăţi şi priorităţi cu care se confruntă UBS după anunţarea achiziţiei Credit Suisse", se arată într-un comunicat al UBS.

Hamers, care a lucrat aproape 30 de ani la ING, nu are o experienţă vastă pe segmentul achiziţiilor şi fuziunilor (M&A), în condiţiile în care noua entitate va avea active de 1.600 miliarde de dolari, peste 120.000 de angajaţi şi un bilanţ complex.

Ermotti a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să integreze UBS şi Credit Suisse. „Actuala misiune este urgentă şi dificilă. Pentru a o realiza într-un mod sustenabil şi de succes, şi în interesul tuturor părţilor implicate, trebuie să evaluăm într-un mod sistematic şi prudent toate opţiunile", a afirmat Ermotti.

Sursa foto: lma_ss / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri