Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 6,84% pe an, de la 6,85% pe an, luni, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 7,18%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la 7,53%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Indicele ROBOR a scăzut: Experții spun că îți va menține valoarea pnă la finalul anului

Ciprian Dascălu, economistul șef BCR, consideră că scăderea ROBOR demnostrează că am atins deja vârful inflației, dar nu crede indicele va continua să coboare.

„Scăderea ROBOR a validat că am atins vârful inflației și că aceasta a intrat pe o curbă descendentă. Totuși, n-ar trebui să ne așteptăm la o scădere a ratei ROBOR în continuare. Chiar și cu așteptările de inflație pentru finalul de an, 8% ale BCR sau 7% ale BNR, dobânzile, pe tot parcursul anului, sunt încă real negative. Nu m-aș aștepta de aici încolo la aceasă tendință de scădere. Nu ne așteptăm ca BNR să opereze reduceri de dobandă cheie anul acesta. Vedem dobânda cheie constantă cel puțin pană la finalul anului, dacă nu pana la jumătatea anului viitor”, a declarat Ciprian Dascălu.

Indicele ROBOR a scăzut: BNR a menținult rata dobânzii cheie la 7%

Banca Națională a României a anunțat pe 4 aprilie valoarea dobânzii cheie, stabilită în precedenta ședință (11 ianuarie) la 7% pe an și care a rămas la același nivel. Economiștii estimau că aceasta nu are mari șanse să scadă în 2023.

Banca Națională a României a stabilit în a treia ședință de politică monetară de anul acesta ca nivel al dobânzii cheie tot 7%, menținând nivelul de la precedenta ședință. Următoarea a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc pe 10 mai 2023.

Sursa foto: LCV/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri