Comercianții care se împotrivesc implementării plăților electronice riscă să piardă clienții, conform lui Lucian Heiuș, președintele ANAF. Acesta menționează că avansul plăților digitale este un beneficiu nu doar pentru ANAF, ci și pentru comercianți, care vor atrage clienți noi. De asemenea, consumatorii vor avea cel mai mult de câștigat de pe urma digitalizării plăților, susține acesta.

În spațiul public au existat mai multe teorii conform cărora plățile cu cardul duc la „o pierdere a banilor” sau că sunt un mijloc prin care „guvernele controlează populația”. Contrar acestor opinii, Lucian Heiuș spune că trecerea treptată de la plățile cash la cele digitale nu sunt doar o unealtă pentru ANAF, ci și un mod prin care consumatorii pot face plăți mai comod.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că principalul beneficiar este clientul. Nu mai există riscul ca atunci când, Doamne ferește, ești jefuit, să îți pierzi toți banii. Au de câștigat și IMM-urile care riscă să își piardă clienții (n.red. dacă nu implementează plățile electronice). Mă aștept să existe reacții adverse la acest lucru. Teoriile conspirației, conform cărora guvernele vor să ne controleze, sunt niște prostii”, a declarat Lucian Heiuș.

De Ziua Educației Financiare, ANAF, împreună cu Asociația Plăților Electronice din România (APERO) au lansat campania de informare „Acceptă plata cu cardul”, susținută de Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Cât de bine stăm la capitolul plăți electronice: pentru fiecare 1.000 de români există 18 POS-uri

Conform datelor BNR, numărul de terminale de plată (POS) se situa la peste 332.000 la mijlocul anului trecut, în creștere cu 22% față de perioada similară a anului precedent, iar numărul de carduri în circulație era de 20,2 milioane. România are aproape 18 terminale la mia de locuitori față de media europeană de 36 de terminale, conform datelor BCE, prin urmare are nevoie să dezvolte în continuare infrastructura de plăți electronice.

„Acceptarea plății cu cardul este o necesitate la ora actuală pentru firmele care vor să se dezvolte. Costurile acceptării plăților digitale sunt aproape nule, având în vedere apariția tehnologiei care permite transformarea telefoanelor mobile și a tabletelor în terminale de plată,” a declarat Răzvan Faer, președintele APERO.

Cu toate acestea, unii comercianți reclamă costurile percepute plăților digitale. Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, a declat anterior pentru Wall-Street.ro că aceste comisioane aplicate de bancă în cazul vânzării unui produs duc aproape la înjumătățirea profitului pentru comerciant.

„Ar fi bine să nu ne mai ascundem după degete și să spunem lucrurile pe șleau: sunt niște comisioane care, cu toate că pot părea mici, atunci când se adună, scot niște sume enorme, iar acestea sunt pierderile retailerilor”, a explicat Feliciu Paraschiv.

Cum se pregătesc IMM-urile să accepte plățile cu cardul

Conform ultimelor prevederi legale (Legea nr. 370/2022), persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, amenzile pentru neconformare fiind între 20.000 și 50.000 lei.

„Plățile digitale oferă oportunități de creștere a veniturilor pentru IMM-uri și mai multe opțiuni pentru clienții lor, în magazine și în mediul online. Datele noastre arată că antreprenorii văd transformarea digitală ca o necesitate și solicită acordarea de deduceri fiscale pentru cheltuielile aferente acesteia sau finanțarea de cursuri de perfecționare în acest domeniu pentru angajați. Prin urmare, prioritatea noastră trebuie să fie reprezentată de educarea mediului de afaceri, a angajaților în general, a spațiului public în domeniul digitalizării”, a declarat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri