Recentul eveniment din industria bancară, atunci când colapsul Silicon Valley Bank a fost rezolvat de către guvernul american, este cel mai recent exemplu în care statul intervine pentru a nu produce tensiuni în piețele financiare. De ce a ales guvernul american să scoată bani din buzunar în loc să lase banca să-și rezolve problemele? Alfred Taudes, profesor la WU Viena spune că niciun guvern nu își mai poate asuma riscul politic lăsând o bancă să se prăbușească.

Piețele financiare ale Americii au fost zguduite de unele dintre cele mai importante colapsuri bancare din istoria recentă a Statelor Unite: falimentul Silicon Valley Bank, urmat de oprirea activității a Signature Bank. Pentru a stopa riscul de contagiune, adică pentru ca populația să nu înceapă să își retragă banii din bancă din cauza temerilor legate de un posibil faliment, autoritățile au promis despăgubirea tuturor deponenților care aveau active la cele două instituții financiare americane.

Este acest lucru varianta corectă? Alfred Taudes, director academic al Institutului de cercetare pentru criptoeconomie și profesor al Universității de Economie din Viena este de părere că salvarea unei bănci de către guvern nu este cel mai oportun mod de a rezolva această situație. Chiar și așa, acesta consideră cu niciun guvern nu poate să își asume falimentul unei bănci, deoarece acest lucru ar da startul unui proces de contagiune.

„Vei fi mai predispus la un anumit risc, dacă altcineva și-l asumă în locul tău fiindcă vei știi întotdeauna că, orice s-ar întâmpla, ai o plasă de siguranță. Problema este că guvernul nu își permite, din punct de vedere politic, să lase o bancă să se prăbușească. Dacă Silicon Valley Bank dă faliment, întregul ecosistem din Silicon Valley este în pericol. Ce politician poate supraviețui la așa ceva? Ei bine, niciunul. Trebuie să ne salvăm băncile”, a declarat Alfred Taudes.

Cel mai mare dușman al băncilor? Teama oamenilor

Unul dintre elementele care poate crea o criză financiară, mai departe de politicile monetare inadecvate sau problemele din lanțurile de aprovizionare, este teama. O astfel de teamă poate să împingă populația să se grăbească să își scoată banii din bănci, iar acestea, dacă nu au o lichiditate adecvată, să intre în risc de imposibilitate de plată. Potrivit lui Alfred, motivul principal al acestui risc este modul în care băncile gestionează lichiditatea.

„Adevărata problemă este că funcția principală a unei bănci tradiționale este de a colecta bani de care oamenii nu au nevoie pe termen scurt și de a-i împrumuta companiilor pe termen lung. Banca ar trebui să știe cel mai bine unde să aloce banii în mod eficient. Problema vine atunci când există un zvon că banii tăi nu sunt în siguranță. În acel moment oamenii se duc la bănci să își retragă banii”, a declarat Alfred Taudes.

Ce s-ar întâmpla dacă toți oamenii ar merge la bancă să-și retragă banii în același timp

Atunci când depui bani în bancă, aceasta îi folosește pentru a acorda împrumuturi oamenilor de pe urma cărora colectează dobânzi și, astfel, obține un profit. Atunci când vrei să îi retragi, banca trebuie să se asigure că păstrează o anumită sumă de numerar în rezervele lor, iar aceștia sunt banii de care instituția financiară „nu se atinge”.

Dacă prea mulți oameni își cer banii în același timp cantitatea de bani din rezervă începe să scadă. Dacă alți oameni care au bani economisiți în bancă află despre acest lucru aceștia pot intra în panică și pot decide să își retragă banii înainte ca rezerva să se epuizeze. Acest lucru întărește procesul de contagiune care se poate transfera către alte bănci. În acest mod, conform datelor Britannica, întregul sistem financiar se poate prăbuși ca un joc de domino. Cu toate acestea, după marea recesiune din 2008, a existat „o promisiune” că acest fenomen nu se va mai putea repeta.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri