Săptămâna trecută, micii investitori din România au primit mult așteptata veste a reluării procesului de listare a titlurilor de stat la Bursa de Valori București (BVB). Neimpozitate, cu o dobândă superioară depozitelor, și cu posibilitatea retragerii banilor fără penalizări și mai rapid decât dintr-un depozit, titlurile de stat bat din practic orice punct de vedere alternativa oferită de bănci.

În cazul titlurilor emise în lei, statul oferă o dobânda anuală de 4% pentru scadența în 2 ani, respectiv 4,5% pentru cele scadențe în 4 ani. În cazul celor emise în euro, statul se împrumută la o dobânda anuală de 2% pentru 5 ani.

Citiți în acest ARTICOL mai multe detalii tehnice despre noile titluri de stat destinate populației.

“Principalele entități din domeniul bancar oferă dobânzi anuale de 1,80% în cazul BCR, 2,75% la Banca Transilvania și 1,35% în cazul BRD. O medie a dobânzilor de 1,97%. În mod evident, există un ecart semnificativ față de dobânda oferită de statul român. De ce să ne plasăm în continuare economiile în depozite bancare, acum că avem acces la piață principala de împrumuturi a statului român?”, menționează Elena Uleia, broker în cadrul firmei de intermediere financiară Prime Transaction.

Retail jobs

Principalele avantaje ale titlurilor de stat listate pe bursă

În primul rând, listarea la bursă înseamnă o creștere a lichidității, tradusă în posibilitatea de a vinde sau a cumpăra titluri pentru oricine își dorește o plasare a economiilor la o dobândă superioară decât cea oferită de bănci.

La nivelul lichidității titlurilor de stat, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare analizând dinamică pieței de obligațiuni a țărilor din Europa de Est, ne oferă o imagine de ansamblu la care ne putem raporta. Spre exemplu, în Serbia unde investitorii de retail au acces la piața principala a titlurilor de stat regăsim un volum de tranzacționare de 335 mil. euro, raportat la o valoare de piață de 8.885 mil. euro, la nivelul anului 2018. La polul opus, în Croația, unde investitorii de retail nu beneficiază de accesibilitate la piață primară de împrumuturi a statului, volumul de tranzacționare este de 73 mil. euro în 2018, de 4,5 ori mai mic decât în Serbia, raportat la o valoare de piață aproximativ similară.

Citeste si:
UPDATE Agențiile de rating confirmă incapacitatea de plată a Rusiei
UPDATE Agențiile de rating...

Așadar, prin listarea titlurilor de stat la BVB și accesul investitorilor la piață primară, lichiditatea titlurilor va fi semnificativ mai mare.

„Un al doilea avantaj îl reprezintă remunerarea corectă a acestora. După cum știm, nici depozitele bancare, nici titlurile de stat emise anterior în programul Tezaur nu remunerează investitorii dacă își retrag banii înainte de scadență, respectiv de dată plății cuponului. Acum, titlurile tranzacționate la bursă, au încorporat în prețul acestora dobânda acumulată. În alte cuvinte, în cazul dobânzii plătite anual, dacă după 10 luni vrei să vinzi titlurile, pentru cele 10 luni cât timp banii tăi au fost folosiți, vei primi dobânda aferentă. Bursa oferă atât o transparență a prețului, cât și remunerarea corectă a investitorilor”, spune Elena Uleia.

Citeste si:
BCR a adus pe bursă obligațiuni verzi de 702 mil. lei
BCR a adus pe bursă...

Listarea titlurilor aduce noi avantaje și oportunități pentru investitorii la bursă în ceea ce privește managementul portofoliului. Investitorii pot construi portofolii cu risc scăzut, lucru care până acum era dificil de obținut cu ajutorul acțiunilor, care prin natură lor sunt instrumente mai riscante decât titlurile de stat. În mod incontestabil posibilitatea de a investi în titluri de stat oferă posibilitatea diversificării portofoliului pe mai multe clase de active.

Citiți și Erste anticipează revenirea, dacă guvernele nu opresc din nou economiile

În plus, statul român câștigă un avantaj semnificativ și anume finanțare mai ieftină decât pe piețele externe. Conform investing.com, investitorii cer un randament pe 5 ani de 3,625% în euro. De asemenea, Ministerul de Finanțe s-a împrumutat pe piețele străine în luna mai la o dobândă de 2,75% în euro pentru 5 ani. Comparativ cu o dobândă de 2% în euro oferită de statul român în cazul emisiunii curente pe piața de la BVB.

Citeste si:
Un mare CEO din Marea Britanie se retrage din carieră fără niciun...
Un mare CEO din Marea...

Nu în ultimul rând, depozitele gospodăriilor populației se ridică la o valoare de peste 238 miliarde lei în luna mai, conform BNR. Titlurile de stat, pe lângă dobânda superioară pe care o oferă, sunt garantate de stat, iar câștigul nu este impozitat. În comparație, depozitele bancare au o asigurare plafonată la limita de 100.000 euro, câștigul fiind impozitat cu 10%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri