Finanțele pun pe masă titluri de stat pentru populație cu dobânzi duble față de ale marilor bănci

Ministerul Finanțelor Publice a lansat trei oferte de titluri de stat destinate exclusiv populației, în baza Programului FIDELIS. Acestea se vând și pe Bursa de Valori București (BVB), brokerii subliniind că principalele avantaje sunt reprezentate de dobânzile net superioare celor bancare, scutirea de impozitare, dar și posibilitatea vânzării înainte de termen.

Persoanele care vor să cumpere titluri de stat pot face acest lucru până la data de 7 august 2020.

  • Prima emisiune este în lei, are o maturitate de 2 ani și oferă persoanelor interesate o dobândă de 4% pe an.
  • A doua emisiune este în lei, are o maturitate de 4 ani și oferă persoanelor interesate o dobândă de 4,5% pe an.
  • Cea de-a treia emisiune este în euro, are o maturitate de 5 ani și oferă investitorilor o dobândă de 2%.

“Dobânda este desigur unul dintre principalele avantaje. Dobânzi de 4% sunt practic inexistente în cazul depozitelor bancare, iar cele mai mari bănci din sistem rareori oferă dobânzi anuale mai mari de 2%. De asemenea, faptul că orice câștig din titlurile de stat este neimpozabil reprezintă un alt avantaj important. Nu în ultimul rând, siguranța titlurilor de stat este superioară oricărui depozit bancar”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacționare în cadrul Estinvest, una dintre casele de brokeraj prin care se poate face achiziția titlurilor de stat.

Citiți și Românii s-au “vindecat” de consum în pandemie. Economiile au crescut, dar fără dobândă

Cea mai mare dobândă pentru un depozit în lei, la termen de un an, este în prezent de 4% (TBI Bank). Totuși, luând în calcul impozitul și comisioanele băncii, rezultă o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 3,6%, potrivit comparatorului Finzoom.ro.

Citeste si:
Noi titluri de stat pentru populație. Tot ce trebuie să știi despre...
Tabloul complet al titlurilor...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

În cazul Banca Transilvania, BCR și BRD, cele mai mari bănci din sistemul românesc, dobânzile la depozitul anual sunt de 2,75%, 1,45%, respectiv 1%. Nivelul DAE în cazul acestora este de 1,1%, 0,3%, respectiv -0,6%, ceea ce înseamnă că românii care au astfel de depozite ajung uneori chiar să piardă bani, iar asta fără a mai lua în calcul și rata inflației.

Este prima emisiune de titluri de stat pentru populație din ultimii patru ani și vine într-o perioadă tulbure în piețele financiare, în care oamenii chiar caută opțiuni sigure pentru diversificarea investițiilor.

Marcel Murgoci

Valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 lei pentru emisiunile în lei și de 1.000 de euro pentru emisiunea în euro.

Citeste si:
Românii pot cumpăra din nou titluri de stat. Subscrierile, la Poștă
Românii pot cumpăra din nou...

Achiziția titlurilor de stat pentru populație se poate face prin intermediul băncilor care fac parte din sindicatul de intermediere (Banca Transilvania – BT Capital Partners, BCR și BRD), sau prin casele de brokeraj autorizate ca participanți eligibili: Tradeville, Estinvest, IFB Finwest, BRK Financial Group, Prime Transaction, Alpha Finance, Goldring.

Citiți și Fondurile de pensii vor putea să facă investiții mai mari în titluri de stat

Dacă o persoană care cumpără titluri de stat va dori să le vândă pe bursă înainte de termenul de maturitate, aceasta va trebui să deschidă un cont de tranzacționare la una dintre firmele de brokeraj autorizate.

Citeste si:
Titluri de stat: Cum le poti cumpara si care este alternativa
Titluri de stat: Cum le poti...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri