Românii pot cumpăra luna aceasta titluri de stat de la unitățile Poștei Române și de la cele ale Trezoreriei (titluri de stat din programul TEZAUR). Până la finalul săptămânii trecute, titluri de stat au putut fi cumpărate și de la o serie de bănci (titluri de stat din programul FIDELIS). Per ansamblu, dobânzile titlurilor de stat sunt mai avantajoase decât cele oferite de bănci, însă există și unele excepții.

Titluri de stat din Programul TEZAUR

Titlurile de stat din Programul TEZAUR pot fi achiziționate (subscrise) în perioada 1 – 29 martie de la unitățile Poștei și ale Trezoreriei.

Românii care cumpără titluri din acest program au la dispoziție trei opțiuni:

  • Pot cumpăra titluri care care au o maturitate de 1 an pentru o dobândă anuală de 2,85%;
  • Pot cumpăra titluri care care au o maturitate de 3 ani pentru o dobândă anuală de 3,10%;
  • Pot cumpăra titluri care care au o maturitate de 5 ani pentru o dobândă anuală de 3,25%.

Doar două bănci din România oferă în prezent dobânzi anuale efective (DAE) mai bune decât titlurile de stat TEZAUR cu scadență la un an (vezi tabelul de mai jos). Ambele bănci sunt de talie mică. Dacă ar fi să luăm în calcul băncile de top, dobânzile efective ale acestora cu greu trec de 1,5% anual, așadar titlurile de stat oferă câștiguri aproape duble față de acestea.

Titluri de stat din programul TEZAUR Top dobânzi bancare
Durată până la maturitate Dobândă Banca Dobândă anuală efectivă (DAE) Dobândă anuală afișată
1 an 2,85% TBI Bank 3,42% 3,80%
3 ani 3,10% BRCI 3,24% 3,60%
5 ani 3,25% Idea Bank 2,66% 2,95%
Titluri de stat din programul FIDELIS Telekom - Alior Bank 2,25% 2,50%
1 an 2,85% Libra Bank 1,98% 2,20%
3 ani 3,10% Credit Europe Bank 1,52% 2,50%
5 ani 1,55% (în euro) CEC Bank 1,45% 3,10%

Toate dobânzile bancare menționate în tabel sunt în lei.

Sursa date DAE: Finzoom.ro

Titlurile de stat nu sunt impozitate, așa că dobânda afișată este și cea care intră în buzunarul investitorilor. În schimb, dobânzile bancare sunt impozitate și pot fi reduse și de comisioanele percepute de bănci, astfel că atunci când se face o comparație titluri de stat vs. Dobândă bancară este important de luat în calcul nivelul DAE, nu dobânda afișată de bancă.

Pentru a cumpăra un titlu de stat din programul TEZAUR o persoană are nevoie de doar 1 leu, aceasta fiind valoarea minimă a subscrierii.

Titluri de stat din Programul FIDELIS

Titlurile de stat din Programul FIDELIS au putut fi cumpărate până la finalul săptămânii trecute de la unitățile BT Capital Partners, Banca Transilvania, BCR și BRD. În cadrul acestui program, persoanele fizice puteau subscrie titluri de stat în lei cu scadenţa la 1 şi 3 ani şi respectiv în euro, cu scadenţa la 5 ani.

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat au fost adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei este de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro.

După cum se poate observa în tabel, dobânzile la titlurile de stat în lei din programul FIDELIS sunt identice celor din programul TEZAUR. Singura diferență constă în faptul că programul FIDELIS are și o emisiune de titluri de stat în euro, pe 5 ani, cu o dobândă anuală de 1,55%.

Pentru comparație, majoritatea băncilor oferă dobânzi real negative pentru depozitele pe un an, în euro, ceea ce înseamnă că dacă depuneți euro într-o bancă adesea veți primi la final mai puțini bani decât ați depus. Printre puținele exemple de bănci cu DAE pozitiv la un depozit anual în euro sunt Idea Bank (0,45% DAE), TBI Bank (0,45%) și Telekom – Alior Bank (0,32%).

Oferta FIDELIS a fost închisă la finalul săptămânii trecute, statul reușind să atragă aproape 280 mil. euro de la populație.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri