Sumele acumulate de români în sistemul bancar local au crescut cu aproape 12 mld. lei din februarie 2020 până în luna mai 2020, incertitudinea cu privire la efectele economice ale pandemiei provocată de noul coronavirus (COVID-19) determinând populația să renunțe la o bună parte din cheltuielile obișnuite.

“Există impresia greșită potrivit căreia, în ultimii ani, când salariile au crescut semnificativ, românii au pus mai mulți bani deoparte. În realitate, însă, avem o situație inversă: s-a cheltuit mai mult și s-a economisit mai puțin. Rata depozitelor la termen ca procent din PIB a scăzut în ultimii cinci ani. Ceea ce a crescut a fost ponderea conturilor curente”, a declarat Horia Braun, CEO Erste Asset Management, divizia de fonduri de investitii a BCR - în cadrul unei conferințe organizată de Finmedia.

Potrivit unui sondaj Erste realizat înainte de intrarea în perioada de pandemie, 38% dintre români spun că au economisit mai puțin în ultimii 2-3 ani decât în trecut – cel mai mare procent înregistrat în rândul țărilor din regiune în care s-a realizat sondajul (Cehia 20%, Slovacia 19%, Croația 19%, Serbia 23%).

De asemenea, 41% dintre respondenții români spun că au economisit la fel de mult ca în trecut, în vreme ce doar 21% susțin că au economisit mai mult.

Sondajul Erste a mai arătat ca 85% dintre români spun că pun deoparte doar ce bani mai rămân din salariu la sfârșitul lunii, în vreme ce doar 15% au un obiectiv clar, cu o sumă fixă pe care o economisesc lună de lună. Pentru comparație, 40% din cehi spun că economisesc lunar o sumă fixă, 51% dintre slovaci, 59% dintre maghiari, 54% dintre croați și 33% dintre sârbi.

”La nivel de comportament de economisire, vedem acum ceea ce am văzut în 2009 și 2010, când oamenii au economisit mai mult deși o duceau mai greu. Din februarie până în mai anul acesta s-a înregistrat o acumulare de 12 mld. lei în sistemul bancar românesc, dar 10 mld. lei sunt în conturi curente. Românilor le place lichiditatea, cash-ul, iar acest lucru nu este tocmai ok din cauză că inflația le va diminua economiile”, spune Horia Braun.

Acesta arată că din 2005 și până în prezent, puterea de cumpărare a 100 de lei a scăzut la 60 de lei.

”Dacă nu economisești și doar ții banii în contul curent (n.red. fără dobândă) te va lovi inflația”, a mai adăugat Braun.

Investițiile sigure sunt răsplătite foarte prost astăzi. Treceți peste emoții și mențineți investițiile pe termen lung

Șeful Erste Asset Management le recomandă românilor să ia în considerare plasarea banilor – pe termen lung - în instrumente financiare mai riscante, precum acțiunile sau fondurile mutuale care investesc în acțiuni, având în vedere că titlurile de stat și celelalte opțiuni puțin riscante oferă dobnânzi extrem de mici în momentul de față.

”Investițiile puțin riscante sunt foarte prost răsplătite în momentul de față. Dacă ai consecvență și răbdare să rămâi investit în piețele financiare și când e volatilitate, perspectiva pe termen lung este pozitivă. Investițiile regulate, în instrumente financiare diversificate, sunt soluția”, mențioenază Horia Braun.

Citiți și Jakobsen: Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi

Bursa de Valori de Valori București a scăzut cu aproximativ 14% în acest an. Scăderea este mult temperată față de cea înregistrată în martie, la începutul stării de urgență din România, când minusul depășea 30%.

”Este dificil de spus dacă vom recupera acest 14% în 2020. Ca să vedem o revenire completă pe bursă trebuie să avem o reluare a creșterii economice și să devină evident că suntem pe o fază de ascensiune a ciclului economic, să avem dovezi clare în acest sens”, a concluzionat Horia Braun.

Citiți și Dragoș Manolescu, OTP AM: La câți bani se tipăresc, pe termen mediu-lung rămân optimist

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri