Investițiile în acțiuni și chiar titluri de stat au perspective pozitive pe termen mediu și lung, în condițiile în care programele de relaxare cantitativă aplicate de marile bănci centrale sunt așteptate să susțină revenirea economiei globale în perioada următoare, consideră Dragoș Manolescu, director general adjunct OTP Asset Management și speaker în cadrul conferinței online Wall-Street Financial Forum, care va avea loc marți, 26 mai.

Înscrierile la conferința Wall-Street Financial Forum se pot face la acest LINK.

“La câți bani se tipăresc în prezent, pe termen mediu și lung sunt optimist. Mă aștept la o revenire "în dinți de fierestrău" adică 3-4 zile dominate de creșteri pe burse, apoi probabil o nouă săptămână de scăderi. Ciclurile de creștere și scădere vor alterna de la o săptămână și de la o lună la alta. Totodată, chiar dacă se va rezolva criza COVID-19, sunt multe probleme economice, precum războiul comercial SUA-China, care vor reveni în atenție”, menționează Dragoș Manolescu.

În martie, banca centrală a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia. În următoarele luni, Fed va achiziţiona titluri de trezorerie în valoare de cel puţin 500 de miliarde de dolari şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari.

În plus, președintele american Donald Trump a trimis fiecărui american câte un cec de 1.000 de dolari pentru a reduce impactul economic al noului coronavirus.

“În prezent este o perioadă bună pentru a investi, însă nu cu toți banii pe care îi ai la dispoziție. Este un moment de intrare progresivă în piață. Sunt destule acțiuni ale unor companii ce merită cumpărate după recentele scăderi, iar oportunități există și în cazul instrumentelor financiare cu venit fix. De exemplu, fondurile de obligațiuni românești denominate în euro au avut corecții foarte mari de preț și au ajuns la randamente ridicate. Dacă ținem însă cont de programele băncilor centrale, până la urmă ar trebui să asistăm la corecții pozitive pe acestea”, spune Dragoș Manolescu.

Dragoș Manolescu este unul dintre speakerii evenimentului Wall-street Financial Forum, organizat pe 26 mai. Înscrie-te gratuit AICI pentru a afla mai multe despre starea economiei și programul IMM Invest de la președintele reprezentantul OTP Asset Management și următorii speakeri:

  • Dumitru Nancu - Director FNGCIMM
  • Sebastian Burduja - Secretar de Stat în cadrul Ministerului de Finanțe
  • Bogdan Neacșu - Director General CEC Bank
  • Adrian Codirlașu - președintele CFA România
  • Codruț Nicolau - Director General adjunct Patria Bank

Investitorii s-au speriat și au scos banii din fondurile de investiții de la startul crizei COVID-19

Retragerile de bani ale investitorilor, scăderea burselor și corecțiile din piețele de obligațiuni au făcut ca activele fondurile deschise de investiții în acțiuni să scadă cu 11% în lunile martie și aprilie comparativ cu finalul lui februarie. În prezent, averea acestor fonduri ajunge la 1,26 miliarde lei.

Investitorii s-au speriat, nimeni nu s-a mai confruntat cu o asemenea criză, așa că lumea a fugit de necunoscut.

O scădere chiar mai mare a fost înregistrată în cazul fondurilor care investesc în obligațiuni și instrumente financiare cu venit fix. Astfel, averea lor a ajuns la 13,6 mld. lei la finalul lui aprilie, după o scădere de 25% în precedentele două luni.

“Au fost ieșiri mari de bani din fonduri, lumea s-a speriat. Progresiv, cred că banii se vor întoarce în fonduri deoarece randamentele sunt foarte mici pe cash în prezent și nu se justifică un astfel de plasament. Totuși, nu mă aștept ca industria fondurilor de investiții să revină pe plus la finalul acestui an comparativ cu 31 decembrie 2019 (n.red. ca număr de investitori). Revenirea se va întinde pe o perioadă mai mare de timp”, a concluzionat Dragoș Manolescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri