Cea mai mare greșeală, legată de finanțele personale, pe care o persoană obișnuită o poate face acum, în timpul crizei coronavirus, este să creadă că așa-zisele investiții sigure, precum titlurile de stat, îi pot proteja de efectele crizei, consideră Steen Jakobsen, chief investment officer în cadrul băncii daneze Saxo Bank.

”Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi. Cea mai mare greșeală pe care cineva o poate face acum este să creadă ca instrumentele financiare cu venit fix oferă protecție la efectele crizei coronavirus. Să cumperi titluri de stat acum, când guvernele tipăresc bani, este o greșeală”, spune Steen Jakobsen.

Românii au retras anul acesta 3,5 mld. lei din fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix, adică cele care plasează în mod covârșitor banii în titluri de stat. În aprilie au fost retrași 501 mil. lei, iar luna trecută alți 81 mil. lei. Activele nete ale acestui tip de fonduri au scăzut cu 22% în 2020.

Citiți și Industria aeriană a murit în această criză. Plata biletului va deveni precum plata facturii la gaze

Luând în calcul evoluția din ultimele 12 luni, românii ar fi putut câștiga sau pierde între +4% si -4%, investind într-unul dintre fondurile locale de venit fix.

Economistul danez nu este sigur nici de recenta revenire a burselor, bazată în bună parte pe sentimentele mai pozitive ale investitorilor după ce marile bănci centrale din Europa și SUA au anunțat injecții majore de capital pentru redresarea economiilor.

”Este greu să crezi că raliul burselor poate să fie extins la nesfârșit. Da, acum vedem creșteri bazate pe ‘zidul’ de bani care vine de la băncile centrale. Totuși, cred că din punct de vedere economic nu am văzut încă adevăratul impact al acestei crize. Adevăratul impact îl vom vedea cu întârziere, peste câteva luni, când efectele șomajului ridicat se vor vedea cu adevărat”, spune Jakobsen.

Aproape jumătate de milion de persoane ar putea rămâne fără loc de muncă în a doua parte a anului în România, a estimat recent ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Citiți și Dacia trimite din nou în șomaj tehnic peste 1.000 de angajaţi

La jumătatea lunii mai, Biroul Muncii din SUA a estimat că aproximativ 21 de milioane de americani sunt șomeri.

”Ar trebui deschise economiile, riscând extinderea virusului, sau restricțiile dure ar trebui menținute mai mult timp, pentru a evita pierderea de vieți? Este o întrebare esențială dar la care este practic imposibil să răspundem acum, când, realist vorbind, nu știm cu exactitate ce se întâmplă și care sunt toate datele problemei. Cine spune că poate răspunde fără niciun dubiu la această întrebare ar trebui să fie trimis într-un azil de nebuni. Pur și simplu acum nu avem suficient de multe date și informații (n.red. despre virusul COVID-19 și gradul de contagiune real la nivelul populațiilor) pentru a face o judecată optimă și obiectivă”, a concluzionat Steen Jakobsen.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri