Steen Jakobsen (foto), economistul sef al Saxo Bank, considera ca Ucraina ar putea sa devina un adevarat “Zid al Berlinului” intre Europa si Rusia, daca tensiunile geopolitice din Crimeea continua sa se amplifice. Cititi in continuare un comentariu complet despre situatia din Ucraina scris de oficialul Saxo Bank.

Escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Ucraina peste week-end, coroborata cu o crestere agresiva a dobanzii la banca centrala, este doar o parte a povestii ruse, cu un indice PMI aflat sub pragul de 50.0 pentru a patra luna consecutiv.

Am vizitat Rusia acum mai putin de o luna si am plecat ingrijorat: din 2007/08 nu mi s-au pus atatea intrebari legate de “criza” de la investitori, clienti si presa. Totul era legat de rubla slaba, de criza pietelor europene si de starea precara a Rusiei.

Sa fie limpede, totusi: Rusia e una dintre destinatiile mele favorite, desi m-a intampinat cu -15 grade Celsius, data trecuta!

Din punctul meu de vedere, Rusia este acum incoltita politic, economic si strategic. Nu voi face nicio declaratie politica despre Ucraina acum, pentru ca mi se pare ca vorbeste de la sine. Dar permiteti-mi sa va aduc aminte de Georgia: a dus la unul dintre cele mai mari sell-off-uri din istoria bursei de la Moscova (moment simultan crizei financiare) si, portivit analistilor, avem si un sablon… olimpic prin care interpretam similitudinile. In 2008, Putin era plecat din tara si urmarea deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Anul acesta, Putin a folosit Olimpiada de la Soci pentru a escalada situatia. Obiectivul fiind de a atrage atentia asupra Olimpiadei pentru a scapa nepedepsit pentru ceva brutal…

Economia Rusiei a lasat in urma surplusul de cont curent de 6-8% pentru a intra in deficit anul acesta sau anul viitor, in pofida costurilor crescute ale energiei. Cresterea din 2013 a fost mai mica de 1.3%, fata de prognoza guvernamentala de 3.0% - anul acesta vom vedea Rusia in recesiune, potrivit calculelor mele economice, asta daca nu este implementata o reforma autentica.

Noul guvernator al bancii centrale a fost curajos si a aplicat o politica monetara mai stricta pe care as interpreta-o drept o politica tip “mai bine o criza mica acum, decat una mare mai tarziu”, luand in calcul imprumuturile nesecurizate care au luat-o razna, cele 83 de regiuni care au un deficit de 100 miliarde USD fara ca Moscova sa aiba vreun control asupra pusculitei si cu o clasa politica angajand cheltuieli mai mari decat isi poate permite.

Modelul rus este amenintat – Rusia are toate resursele naturale, umane si geografice de a fi o super putere, dar e nevoie de reforme economice chiar in acest moment.

Ca in 1989, ursoaica Rusia este obosita si riscam ca Ucraina sa devina noul Zid al Berlinului, numai ca de data asta cascand o prapastie, nu ridicand un zid. Sa ne aminim, asadar, ca nimeni nu are de castigat dintr-o asemenea poveste! Europa are nevoie de energia Rusiei; Rusia are nevoie de inginerii Europei, de oamenii de afaceri, dar acum suntem foarte aproape de povestea din 1989. In mod ironic, se apropie aniversarea a 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

Rusia si Ucraina devin rapid un revers al Zidului Berlinului. Economic si politic, avem cu totii de pierdut. Asta va creste volatilitatea iar pietele de actiuni vor fi sub o presiune care ne va aminti de ce s-a intamplat in 1998, la devalorizare.

Orice criza majora are un catalizator – cred ca Rusia/Ucraina reprezinta unul. Avem o criza si mai mare, dincolo de asta: cea de leadership politic, care ma ingrijoreaza total. Rubla (RUB) va continua sa slabeasca, iar piata globala de actiuni ar putea intra in proces de deleverage.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri