Cum se raportează Germania în acest moment la Rusia lui Putin? Dacă din România lucrurile par uneori confuze, la Berlin e destul de vizibil că Rusia e în război cu Germania, astfel că Germania trebuie să se apere, a explicat Wolfgang Hellmich, membru al comisiei de apărare din Bundestag și al Adunării Parlamentare NATO.

„Noi nu suntem în război cu Rusia. Dar am sentimentul că Rusia este în război cu noi”, a spus Wolfgang Hellmich în cadrul dezbaterii ”Cheltuielile de apărare în Europa” organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutul Diplomatic Român. ”Și în acest context, trebuie să fim capabili să ne apărăm”.

”O agresiune a Rusiei împotriva lumii occidentale”

Parlamentarul german, membru al SPD (partidul cancelarului Olaf Scholz) a dat exemplul atacurilor cibernetice declanșate în circumscripția sa electorală, Soest. Cinci spitale din regiune au fost țintite de astfel de agresiuni online, a căror origine a fost Rusia.

”În fiecare zi se lansează astfel de atacuri cibernetice, care vizează infrastructura Germaniei, rețelele de energie, rețelele de apă, telecom sau sistemul de sănătate. Deci nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, ci este o agresiune a Rusiei împotriva lumii occidentale”, a spus Hellmich.

Dar, a explica el, astfel de atacuri nu sunt acum sub incidența articolului 5 al NATO, deci practic din punctul de vedere al Alianței nu este un război cu Rusia. La Kremlin, însă, lucrurile se văd altfel.

Foto: wolfgang-hellmich.de

De acum 4 ani se știa că ”ceva nu e în regulă” legat de Rusia

Hellmich a relatat că încă de acum 4 ani, după discuții ale comisiei de apărare din Bundestag cu cea din Seimul polonez despre poziția Rusiei în raport cu Ucraina, ”am realizat că ceva nu e în regulă”. Dar o reevaluare a politicii față de Rusia nu a fost făcută la timp, din cauza pandemiei. Însă, după declanșarea invaziei din Ucraina, ”a devenit evident că trebuie să schimbăm fundamental politica externă a Germaniei”.

O altă problemă este legată de resurse, în condițiile în care, de exemplu, o mare parte din resursele necesare pentru diverse tipuri de muniție vin din China. ”China este marele subiect pe agendă. A dominat dezbaterile din ultima perioadă, dar vreau să fie clar că nu există nicio alternativă pentru securitatea Europei la parteneriatul transatlantic, la NATO. Aceasta este poziționarea politicii germane, cel puțin a partidelor care susțin actualul guvern”, a spus Hellmich.

Prețul libertății

”Libertatea nu vine pe gratis”, a mai declarat membrul Bundestag, care face parte din comisia pentru implementarea fondului special de 100 de miliarde de euro destinat armatei germane. El a afirmat că, deși țara sa a fost considerată ezitantă în raport cu Ucraina, de fapt valoarea ajutorului acordat ajunge la 3,5 miliarde euro până acum. Iar, pe lângă fondul special, bugetul apărării a crescut de la 35 de miliarde la 50 de miliarde în patru ani și va ajunge la 60 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, Hellmich a atras atenția și asupra faptului că, la ultimul sondaj, doar 10% dintre germani s-au arătat dispuși să își apere țara cu arma în mână - deci va fi și o problemă de personal militar.

În momentul de față, planul este ca Bundestag-ul să impună prin lege ca 2% din PIB să fie alocați apărării - ceea ce nu este atât de simplu, dat fiind că abia s-a aprobat un plan de 200 de miliarde de euro de sprijin în contextul crizei energiei.

Gazul, armă pentru Rusia împotriva Germaniei

”Am văzut că gazul a fost folosit ca o armă în încercarea de a destabiliza societatea germană și Europa. Această politică de destabilizare, nu doar în domeniul energiei, ci și al atacurilor cibernetice, al comunicării strategice, toate au devenit parte din analiza noastră, și am ajuns la concluzia că aceste 200 de miliarde vor servi și la stabilizarea societății germane”, a explicat Hellmich importanța acestui pachet de sprijin, anunțat în toamna lui 2022 de cancelarul Scholz.

Conform planului, care va fi finanţat prin noi împrumuturi, Germania introduce plafoane pentru prețul energiei electrice atât la consumatorii casnici, cât și la companii. De asemenea, Berlinul va renunţa la intenţia de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, pentru a evita noi majorări de preţuri.

”Suntem într-un punct crucial, iar acum problema este de natură financiară, este una de creștere a fondurilor pentru apărare. Pentru că vedem că, din păcate, am revenit la răspunsuri militare pentru probleme politice”, a conchis politicianul german.

Sursa foto: DVIDS

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri