Atacurile informatice asupra țării noastre au trecut printr-o transformare în ultimele luni, spune șeful agenției de securitate cibernetică a României. Iar viitorul riscă să devină extrem de complicat pentru noi și aliații noștri.

”În ultima perioadă, mai ales după invadarea Ucrainei, am observat o schimbare în complexitatea și sofisticarea atacurilor cibernetice”, a declarat Dan Cîmpean, Directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică. ”Au fost mii de atacuri”, a spus oficialul român, la Atlantic – Black Sea Security Forum.

Citește și: Top metode prin care hackerii te lasă fără bani și fără date: cum acționează criminalii cibernetici

Mai concret, Dan Cîmpean a vorbit despre 27.447 de resurse IT folosite în atacuri cibernetice care au detectate și neutralizate de autoritățile române împreună cu partenerii occidentali de la 24 februarie și până la începutul lunii iulie.

Schimbare în modelul atacurilor cibernetice, după începutul invaziei

Șeful DNSC nu a intrat în detalii privind grupurile care au folosit aceste resurse IT, dar a remarcat ceva ”ciudat și foarte diferit”. Este vorba despre faptul că atacurile nu au mai fost îndreptate doar asupra unor instituții oficiale, ci au vizat infrastructuri guvernamentale, organizații media, cluburi de fotbal, partide politice, companii etc.

De pildă, la începutul lunii martie, Rompetrol a fost ținta unui atac cibernetic complex. Acesta ar fi fost de tip ransomware – adică atacatorii au cerut o sumă de bani pentru deblocarea datelor criptate

”Cumva fără să discrimineze – și aceasta este amprenta noului tip de operațiuni. Eu le consider atacuri la adresa democrației și libertății”, a declarat Dan Cîmpean. Unele atacuri au fost ”foarte silențioase și de mare precizie, altele zgomotoase și caracterizate de amatorism”.

Citește și: Cât de slab este Occidentul în fața dezinformării rusești. ”E ca și cum am lupta cu pandemia fără să știm câți infectați sunt”

Lipsa de experți, o vulnerabilitate

Directorul DNSC avertizează asupra viitorului, în condițiile în care agresorii au câteva avantaje mari. În primul rând, faptul că spațiul online nu are granițe, iar în al doilea rând, acela că atacurile folosesc instrumente ieftine, ”în vreme ce tu, ca țară, trebuie să respecți regulile, să te coordonezi cu partenerii”.

O mare problemă, nu doar la nivelul României, e aceea a deficitului în creștere de specialiști. ”Nu avem nevoie doar de bugete, ci și de creiere. Sunt mai îngrijorat de faptul că am putea să nu avem experții care să ne ajute să rezistăm decât că am putea să nu avem servere sau licențe sau programe”, spune Dan Cîmpean.

Statistic: Annual production value of the information and communication technology (ICT) manufacturing industry in Romania from 2010 to 2019 (in million euros) | Statista
Find more statistics at Statista

La nivelul UE, deficitul de experți IT ar putea fi de 700.000, afirmă el, în vreme în România e de circa 2.500, deci ”stăm bine”.

Șeful agenției de securitate cibernetică a României avertizează însă că probabil va trebui să ne înmulțim cu 5 sau chiar cu 10 eforturile comune cu aliații noștri pentru a face față amenințărilor cibernetice. ”Să nu fim naivi, numărul atacurilor va crește”, spune el.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri