Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi Rusia asupra unor consecinte grave pe termen lung pe care le va avea pentru Moscova o continuare a actiunii sale in Ucraina, intr-o declaratie in Parlament, relateaza AFP.

"Daca Rusia continua pe acelasi drum ca in ultimele saptamani, nu va fi o catastrofa doar pentru Ucraina (...), acest lucru va dauna de asemenea si anume in mod masiv Rusiei, sunt convinsa, (atat din punct de vedere) economic, cat si politic", a declarat Merkel in fata membrilor Bundestagului, noteaza Mediafax.

Merkel, care a trait in fosta Rebublica Democratica Germania (RDG) comunista, a indemnat la solutionarea conflictelor din Europa "cu principii din secolul al XXI-lea" si nu urmandu-le pe cele din secolele al XIX-lea si al XX-lea, care au aruncat continentul in Primul si al Doilea Razboi Mondial, iar apoi in Razboiul Rece.

"Nu ne putem intoarce in timp", a spus ea, subliniind ca este necesar ca Rusia sa invete din erorile trecutului, in contextul in care Europa marcheaza anul acesta 100 de ani de la inceputul Primului Razboi Mondial si 25 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului. Excluzand o eventuala actiune militara in vederea solutionarii crizei ucrainene, Merkel a pledat, in aplauzele asistentei, pentru o solutie politica si diplomatica prin crearea unui grup de contact, a carei idee a lansat-o in urma cu zece zile.

Cancelarul german, care vorbeste destul de bine rusa, intretine relatii complexe cu presedintele rus Vladimir Putin, un fost agent KGB in fosta RDG si care vorbeste, la randul sau, germana. Spre deosebire de liderul rus, care a trait prabusirea fostei Uniuni Sovietice ca pe o "catastrofa", Merkel a inceput odata cu prabusirea Zidului berlinului o cariera politica ce a propulsat-o in postul de cancelar.

Citeste si:
Rusia anunta un nou pas catre "suprematia mondiala"
Rusia anunta un nou pas catre...

Cancelarul german este considerat cel mai influent lider european in criza ucraineana, desi este acuzata ca ezita sa exercite o presiune reala asupra Rusiei, din cauza legaturilor economice ce unesc cele doua tari.

Intr-o vizita efectuata miercuri la Varsovia, Merkel a reafirmat, impreuna cu premierul polonez Donald Tusk, ca UE este pregatita sa treaca inca de luni la "a adoua etapa a sanctiunilor" vizand Rusia, in cazul in care Moscova refuza in continuare, pana atunci, sa discute cu Kievul in cadrul unui "grup de contact" international. Intre aceste actiuni figureaza blocarea averilor si interdictia eliberarii de vize de calatorie unor rusi si ucraineni considerati responsabili de criza.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ingrasamintele chimice romanesti ajung pe doua piete vecine