Acest indemn intervine dupa ce Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina, o masura calificata de Kiev drept o "noua agresiune" impotriva statului ucrainean. In cursul unei convorbiri telefonice intre cei trei lideri, Hollande si Merkel au reiterat, de asemenea, "importanta ca Rusia sa contribuie la incetarea luptelor in estul Ucrainei, cu scopul de a stabiliza situatia in regiune si de a crea conditiile necesare unei detensionari reale", relateaza Presedintia intr-un comunicat.

In contextul in care presedintele ucrainean Petro Porochenko "a anuntat ca doreste o incetare unilaterala a focului in estul tarii", Hollande si cancelarul german i-au cerut lui Putin "sa depuna toate eforturile necesare pentru a convinge grupurile armate" proruse sa inceteze luptele, pentru a "a parveni cat mai curand posibil la o incetare a ostilitatilor", potrivit comunicatului.

La randul sau presedintele rus si-a "exprimat propocuparea profunda fata de continuarea operatiunii militare a Kievului in sud-estul Ucrainei", anunta Kremlinul. Putin si-a "exprimat speranta ca asigurarile date de Kiev cu privire la intentia sa de a pune capat violentelor si de a initia un dialog national vor fi puse in aplicare imediat ".