Cancelarul german Angela Merkel afirma ca doreste sa continue sa discute cu presedintele rus Vladimir Putin, "in pofida sanctiunilor" pentru criza din Ucraina, insa a pledat pentru un dialog mai constructiv, intr-un interviu publicat miercuri de cotidianul Sachsische Zeitung, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Incerc sa nu renunt complet la dialogul cu presedintele rus, in pofida sanctiunilor", a declarat Merkel, la intoarcerea din vacanta. "Dar, pentru o cooperare constructiva, este necesar efortul ambelor parti", a adaugat cancelarul german. Vizata de sanctiuni fara precedent decise de Uniunea Europeana dupa prabusirea zborului MH17 cu 298 de persoane la bord in estul Ucrainei, cel mai probabil doborat de o racheta lansata de separatistii prorusi, Rusia a rispostat saptamana trecuta prin impunerea unui embargou pentru un an asupra produselor alimentare, in special europene si americane.

"M-am angajat de fiecare data sa colaborez intr-o maniera constructiva cu Rusia si sunt dispusa la aceasta si in viitor", a subliniat cancelarul german. Angela Merkel a apreciat ca, prin anexarea Crimeei, presedintele Putin a incalcat acordurile europene referitoare la "respectarea integritatii teritoriale a statelor si nemodificarea granitelor in mod unilateral". Rusia trebuie sa accepte ca Ucraina "isi poate decide liber si democratic viitorul". "In acest cadru, trebuie sa aparam clar si ferm principiile", a subliniat Merkel.

De la declansarea crizei ucrainene, Angela Merkel a discutat in mai multe randuri la telefon cu presedintele rus. Cea mai recenta discutie telefonica intre cei doi lideri a avut loc saptamana trecuta, la cateva zile dupa ce Berlinul a decis anularea unui important contract militar cu Moscova. Cancelarul german i-a cerut cu acel prilej din nou lui Vladimir Putin sa-si "foloseasca influenta asupra separatistilor prorusi din Ucraina pentru obtinerea unui armistitiu bilateral" si "stabilizarea" situatiei din est, potrivit unui comunicat al Guvernului german.