Zilele libere sunt așteptate an de an de fiecare dintre noi. Mulți vor să știe din timp când anumite pică zilele libere de la stat pentru a-și putea programa concediile în așa fel încât să economisească bani. Iată de ce zile libere se bucură românii în 2024, conform informațiilor regăsite în calendarul sărbătorilor legale.

Sărbători legale 2024. Ce zile libere vom avea în 2024

Chiar dacă mai e suficient timp până atunci, angajații vor să știe ce zile libere vor fi în 2024. Pentru 2024, veștile nu sunt chiar tocmai bune și asta pentru că 7 dintre zilele libere vor pica în weekend, față de 3 câte erau în 2023. Nici în 2022 nu am stat prea bine și asta pentru că 6 zile libere au picat în weekend. Deși există un proiect de lege depus în Parlament care arată că zilele libere care pică în weekend să poată fi recuperate ca fiind zile de odihnă, aleșii țării nu au luat încă o decizie în acest sens.

zile libere 2024. Calendarul zilelor libere și a Sărbătorilor LegaleSursa foto: Shutterstock

Astfel, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal, se arăta într-o propunere legislativă, inițiată de mai mulți deputați de la PNL și PSD.

În total, în 2024 sunt 17 zile libere, mai multe decât în 2023 când românii s-au bucurat de 15 zile libere. Față de 2023, zilele de 6 și 7 ianuarie, momente când creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza și, respectiv, Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion vor fi libere. Din păcate, aceste zile vor pica în weekend, adică sâmbătă și respectiv duminică.

  • 1 ianuarie - Anul Nou
  • 2 ianuarie - Anul Nou
  • 6 ianuarie – Bobotează
  • 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
  • 1 mai - Ziua Muncii
  • 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
  • 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
  • 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
  • 1 iunie - Ziua Copilului
  • 23 iunie (duminică) – Rusalii
  • 24 iunie (luni) - A două zi de Rusalii
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie - Sfântul Andrei
  • 1 decembrie - Ziua Națională a României
  • 25 decembrie – prima de Crăciun
  • 26 decembrie - a doua zi de Crăciun

Zilele libere legale nu sunt doar pentru bugetari, ci pentru toți angajații din România

Deși zilele libere de la stat sunt asociate cu angajații care lucrează în instituțiile de stat, legea spune negru pe alb că acestea trebuie să se acorde tuturor angajaților din România, deci, prin urmare și celor care lucrează la privat.

(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevăzute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Art. 142. [compensarea muncii în zilele de sarbatoare] - Codul Muncii

Codul Muncii prevede că în eventualitatea în care nu se poate acorda unui angajat o zi liberă legală (și unde activitatea muncii necesită prezență chiar și în zilele de sărbătoare legală), angajatorul va avea obligația să acorde o altă zi liberă ulterioară angajatului/ angajaților care se află în această situație. Dacă nu se pot asigura zile libere, angajații vor beneficia de un spor la salariu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri