La 5 ani de la intrarea aplicației Revolut în România, piața locală devine a doua cea mai mare din portofoliul companiei, luând în calcul doar utilizatorii persoane fizice. Cursul de schimb bun și banii primiți atunci când îți deschizi contul au fost motoarele pentru care românii și-au instalat aplicația, iar, mai apoi, unele zvonuri conform cărora plățile prin Revolut nu sunt văzute de ANAF, au întreținut popularitatea aplicației. Andrius Biceika, Deputy CEO Revolut, dezminte acest mit și spune că banca are o relație foarte bună cu Fiscul.

Majoritatea conturilor Revolut din România au început cu întrebarea: „Vrei să-ți trimit linkul ăsta? Împărțim după în două ce bani primesc”. Majoritatea promoțiilor încep cu un bonus în bani pentru persoana care invită pe cineva în aplicație, iar sumele pot să acopere o seară de ieșit în oraș.

Ușurința cu care își poți deschide un cont la Revolut, și „mâna largă” cu care fac oferă aceștia bonusurile a făcut multă lume să creadă că dacă nu trebuie să semnezi un teanc de acte nu poți să fii văzut de ANAF. Cu toate acestea, Andrius Biceika, membru al top managementului Revolut Bank UAB (sucursala din Lituania de unde Revolut și-a luat licența pentru UE), spune că plățile invizibile pentru ANAF rămân un mit.

„Revolut continuă să dezvolte bune relații de colaborare cu autoritățile de reglementare și instituțiile statului pentru a limita tentativele de fraudă, evaziunea fiscală și pentru a preveni spălarea banilor. Ne luăm obligațiile de reglementare și de conformitate extrem de în serios, iar relațiile noastre cu autoritățile de reglementare se numără printre prioritățile de top pentru compania noastră. Și noi ne întrebăm cine are interesul să alimenteze această percepție greșită că aplicația noastră este o soluție pentru comportamente financiare mai puțin responsabile. Dar Revolut nu încurajează în niciun fel frauda și evaziunea fiscală prin conturile sale”, a declarat Andrius Biceika.

Este Revolut un loc sigur pentru banii tăi? Câți bani primești dacă banca ar da faliment

La fel ca o bancă obișnuită, și Revolut contribuie la un fond de garantare, mai exact de către Fondul de Garantare a Depozitelor din Lituania. Un fond de garantare este o instituție care oferă o protecție a banilor din bănci. Când vorbim despre băncile din România, majoritatea banilor din conturi și depozite sunt protejați de Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB) din România, însă există și nume mari de pe scena bancară care sunt acoperite de alte fonduri (spre exemplu, ING lucrează cu schema de Garantare a Depozitelor din Regatul Țărilor de Jos).

La fel ca în cazul FGDB România, banii garantați de fondul din Lituania acoperă o sumă de până la 100.000 de euro. După ce Revolut va deschide o sucursală fizică în România, data estimată fiind primul trimestrul din 2024, banii din Revolut vor fi garantați tot de entitatea din Lituania, conform reprezentanților Revolut.

Revolut și investițiile în criptomonede

După promoțiile prin care utilizatorii sunt răsplătiți în momentul în care invită alte persoane să își facă cont, Revolut a lansat o campanie prin care aceștia sunt răsplătiți cu criptomonede, pentru rezolvarea unor teste despre activele digitale. Campania Revolut prin care FinTech-ul răsplătește utilizatorii cu criptomonede pentru rezolvarea unor teste din aplicație se numește „Crypto Learn and Earn” și se derulează în mai multe țări. Întrebați de riscurile la care se pot expune românii care tranzacționează aceste active, compania spune că accesul acestui serviciu este, în primul rând, limitat la un anumit tip de utilizatori.

„În extinderea accesului la criptomonede, Revolut a spus întotdeauna că acest tip de investiție se poate să nu fie potrivit pentru toată lumea, tocmai de aceea compania își încurajează clienții să se documenteze despre diferitele criptomonede și despre riscurile și oportunitățile conexe, înainte de a cumpăra sau de a vinde”, menționează Andrius Biceika.

Totodată, reprezentantul Revolut spune că aplicația semnalează de fiecare dată că aceste tipuri de active nu sunt reglementate, iar că prin campania desfășurată, aplicația vrea să contribuie la educația financiară a populației.

„Le recomandăm clienților să se informeze din surse independente și să învețe diferențele dintre tokenuri, precum și să ia în considerare circumstanțele lor atunci când cumpără sau vând crypto. Semnalăm întotdeauna faptul că domeniul crypto nu este reglementat. Ne dorim să fim cel mai responsabil furnizor de servicii crypto, ajutându-i pe utilizatorii noștri nu doar să înțeleagă sau să integreze soluții web 3, ci și să construim un ecosistem mai sigur în industria crypto”, concluzionează reprezentantul Revolut.

Andrius Biceika Revolut Bank Deputy CEO (EEA)

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri