Banca Centrală Europeană trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflaţia pe termen mediu, a afirmat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, indicând o nouă înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters.

BCE a încetinit ritmul majorării dobânzilor luna aceasta, cu o creştere de 25 puncte de bază, dar Lagarde a sugerat că va continua înăsprirea politicii monetare, conform Agerpres.ro.

"Încă trebuie să avem rate sustenabil de ridicate ale dobânzilor, este o perioadă în care trebuie să ne punem centurile, să urmărim obiectivul pe care ni l-am propus şi să-l realizăm", a declarat Lagarde la postul spaniol de televiziune TVE.

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.

Lagarde, care nu a dat amănunte privind potenţialele majorări ale dobânzile, a afirmat: "Obiectivul nostru este simplu şi evident: stabilitatea preţurilor. Şi trebuie să fim fermi în realizarea acestui obiectiv".

La reuniunea din iunie, pieţele se aşteaptă la o nouă creştere de 25 puncte de bază şi posibil încă una până la finalul verii, după care ar putea urma reducerea dobânzilor din 2024.

"Ne îndreptăm spre decizii mult mai delicate, dar vom fi curajoşi şi vom lua deciziile necesare pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%. Şi vom face asta, nu am nicio îndoială", a dat asigurări Lagarde.

BCE îşi va îndeplini obiectivul chiar dacă zona euro este într-un moment "critic" - inflaţia scade, înăsprirea politicii monetare începe să aibă impact, iar băncile limitează creditarea, a adăugat şeful BCE.

Sursa foto: Flickr

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri