Depozitele bancare în euro sunt un mod prin care românii își pot securiza economiile prin două mecanisme: atât prin dobânda câștigată cât și prin protecția împotriva deprecierii monedei naționale. În momentul de față, pentru un depozit de 2.000 de euro cu o maturitate de 12 luni, vei avea un câștig de aproximativ 60 de euro. Comparat la câștigul din dobânzile depozitelor bancare în lei, cele în euro sunt mai puțin profitabile.

Depozitele bancare sunt unul dintre cele mai facile moduri în care să îți protejezi economiile împotriva inflației. În ceea ce privește depozitele în euro ale băncilor din România, cea mai bună dobândă este de 3,5% pentru perioada de 1 an. Acest depozit îți va aduce un randament real pozitiv comparat cu rata inflației în zona euro, de 2,8%, conform tradingeconomics.

Dobânzile titlurilor de stat în euro sunt mai avantajose decât cele oferite de bănci. Ultima ofertă lansată de Ministerul de Finanțe, cea din decembrie 2023, oferea dobânzi de 5,5% pe an, pentru maturitatea de 5 ani. Oferta acesta a expirat la finalul anului trecut, iar, până la momentul redactării articolului, Statul nu a emis o nouă ofertă.


Sursă: tradingeconomics.com

Depozite bancare în euro: TOP 10 depozite din România

Pentru un depozit de 2.000 de euro pe o perioadă de 12 luni, câștigul pe care îl oferă cea mai bună ofertă de pe piață (dobândă 3,65%) aduce la finalul perioadei de maturitate un câștig de 73 de euro. Depozitele bancare sunt impozitate cu 10%, așa că, în final, clientul rămâne cu suma de 2.065,7 de euro. Comparat cu oferta în lei, unde câștigi, pentru o sumă similară (10.000 de lei), 680 de lei, adică, aproximativ 130 de euro, depozitele bancare în euro sunt mai puțin profitabile, dar o eventuală depreciere a leului poate afecta negativ depozitele în moneda națională.

Poziție Bancă Dobândă
1. Patria Bank 3,65%
2. Procredit Bank 3,50%
3. OTP Bank 3,40%
4. Intesa Sanpaolo 3,25%
5. Fist Bank 3,20%
6. Alpha Bank 3,10%
7. TechVentures Bank 3,05%
8. Alpha Bank 3,00%
9. Raiffeisen Bank 3,00%
10. Libra Internet Bank 3,00%

Sursă date: băncile

Isărescu are depozite în euro și dolari, dar preferă leul și titluri de stat

Fiindcă inflația de anul trecut a afectat majoritatea românilor, guvernatorul BNR a venit cu o serie de recomandări pentru români perioada aceasta. Sfatul, deja cunoscut, venit din partea lui Isărescu spune că românii „nu trebuie să își țină ouăle în același coș”, adică, trebuie să își diversifice investițiile. Dacă ne uităm unde își păstrează banii Mugur Isărescu, acesta are 13 conturi la băncile din România, cel mai mare având un sold de 400.000 de lei. Guvernatorul are șapte conturi în lei și euro deschise la BCR și șase conturi la UniCredit Țiriac Bank în lei, euro și dolari.

În ceea ce privește depozitele bancare, acesta are un sold de 12.751 euro în depozite deschise la UniCredit și BCR. În ceea ce privește economiile în moneda americană, acesta are 12.505 dolari în depozite bancare. Din declarația sa de avere, se evidențiază un lucru clar, Guvernatorul BNR preferă depozitele în moneda națională.

Sursă date: Declarație de avere Mugur Constantin Isărescu

În ceea ce privește titlurile de stat, moneda națională a fost prima alegere a guvernatorului BNR. Mugur Isărescu declarase anul trecut că a împrumutat statul cu 1.661.075 de lei prin intermediul titlurilor de stat. În ceea ce privește titlurile de stat în valută, acesta avea 14.089 de euro în instrumentul de investiții.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri