10 Octombrie 2007

Zepter, avizat de comisia pensiilor private

Zepter Fond de Pensii a primit avizul arbitrului pensiilor private ca societate de administrare de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II), ridicand la 18 numarul administratorilor autorizati pana in prezent

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat marti societatea Zepter Fond de Pensii SA, care gestioneaza Zepter Fond de Pensii Administrat Privat, precum si prospectul schemei de pensii private.

Arbitrul pensiilor private respinsese la sfarsitul lunii august dosarul de infiintare a companiei Zepter Fond de Pensii. O companie al carei dosar a fost respins poate depune o alta cerere de autorizare, daca dovedeste ca deficientele care au stat la baza respingerii initiale a dosarului au fost remediate, conform normelor comisiei pensiilor private.

Compania Zepter International, fondata in urma cu 20 de ani in Austria de emigrantul de origine sarba Philip Zepter, este prezenta in Romania din anul 1993 si promoveaza, prin sistemul de vanzari directe, cinci game de produse: medicale, home care, home art, cosmetice si produse de lux.

Philip Zepter a detinut, pana nu demult, doua banci si o companie de asigurari, in Serbia si Bosnia si Hertegovina. Anul trecut, grupul financiar ungar OTP Bank a preluat un pachet de 75,1% din Zepter Banka Belgrad, pentru care au platit omului de afaceri Philip Zepter peste 30 milioane euro.

La inceputul lunii iulie, banca austriaca Volksbank a cumparat Zepter Komerc Banka din Bosnia si Hertegovina, valoarea tranzactiei fiind de 42 milioane euro. Zepter Osiguranje, al patrulea asigurator din Serbia, detinut de asemenea de Philip Zepter, a fost achizitionat in 2006 de catre Uniqa Group Austria.

Arbitrul pensiilor private autorizase pana in prezent 17 fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii SA), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii SA), AIG (AIG Fond de Pensii SA), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii SA), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii SA) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii SA), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii SA), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii SA) si Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii SA).

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput luni, 17 septembrie, si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului (obligatoriu pentru salariatii sub 35 de ani si optional pentru cei intre 35 si 45 de ani) trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.



Citeste si