25 Octombrie 2007

Cine sunt sefii pensiilor private din Romania?

In numai patru luni, mai mult de trei milioane de salariati din Romania trebuie sa-si faca o pensie privata. Pentru semnaturile acestora, 18 fonduri autorizate se lupta pe una din cele mai competitive piete financiare din Romania. Dar cine sunt liderii companiilor care ofera fonduri de pensii? Cum au ajuns in industria de profil cei mai importanti 9 presedinti de companii specializate in pensii private?

Gilles Sohm: Lucrez de 10 ani in pensii private

Pentru Gilles Sohm, director al AG2R Fond de Pensii, s-au scurs 10 ani de cand lucreaza pentru diferite grupuri si institutii private de pensii in Franta. De zece ani, francezul s-a ocupat de dezvoltarea internationala a ofertelor si a savoir-faire-ul in domeniul pensiilor complementare private, in Grecia, in Portugalia, in Bulgaria, si astazi in Romania.

“Pentru ca am muncit in acelasi timp in Franta si la dezvoltarea internationala a ofertei franceze, stiu ca este o piata care ar trebui sa fie orientata spre o viziune de siguranta pentru cotizanti, ca este o piata care trebuie abordata in mod senin, caci ceea ce pregatim este viata cotidiana a salariatilor peste o perioada de 30 de ani si trebuie sa facem aceasta meserie in mod serios si rezonabil pentru ca peste 30 de ani salariatii care vor avea varsta pensionarii sa nu traiasca aceasi drama si suferinta ca si pensionarii de azi din Romania”, ne-a spus Gilles Sohm.

Francezul munceste de 10 ani in sectorul pensiilor private si al protectiei sociale in general, si este clar ca este sectorul in care isi va urma cariera, astazi ca director al unei companii care se creeaza, iar maine poate sa fie alte functii in domeniul pensiilor si protectiei sociale. “Este o etapa normala in dezvoltarea carierei mele de a avea aceste responsabilitati azi”, explica acesta.

Gilles Sohm spune ca desi cel care conduce azi o companie de pensii nu va mai avea aceleasi functii in cativa ani, este etic sa aiba foarte multa grija si acum, in asa fel incat oamenii care au incredere astazi sa poata avea o pensie senina.

Managerul se vede si peste zece ani in aceasta industrie. “Pentru mine, pensiile in particular si protectia sociala in general sunt meserii pe care le exersez de 10 ani. Este o meserie pasionanta, care aliaza gestiunea financiara cu un obiectiv social, este o meserie care ofera activitati destul de diverse, si care, in orice caz, imi da satisfactie. Imi doresc sa pot exersa in continuare in cadrul acestei meserii care este in serviciul salariatilor”, conchide Gilles Sohm.

AG2R Fond de Pensii tinteste o cota de piata de cel putin 14% pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilonul II) si vrea sa atraga peste 300.000 de participanti,



Mihai Coca-Cozma: In pensii private, trebuie sa iei decizii ora de ora

“Piata pensiilor private a fost intotdeauna de interes pentru noi, inca de la primele discutii despre o reforma a pensiilor in Romania”, spune Mihai Coca-Cozma, director general AIG Fond de Pensii.

Coca-Cozma ocupa pozitia de Chief Operating Officer (Director Operatiuni) la AIG Life Asigurari Romania si in calitate de project leader, a reprezentat compania in diverse foruri in care s-a discutat forma si continutul reformei dar si privind implicarea AIG in proiectul de pensii private.

In martie 2004 a fost infiintata Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania in cadrul careia AIG Life Asigurari Romania este membru fondator.

Au fost cativa ani de discutii pana la aprobarea legislatiei si luarea unor decizii. Tranzitia in iulie 2007 la conducerea administrarii fondului de pensii privat a fost o consecinta fireasca a activitatii desfasurate pana la acel moment.

Cadrul oficial in care au inceput sa fie purtate discutii numeroase despre reforma pensiilor in Romania, cu mai multe componente, administrate public si privat a fost Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania. Aici AIG Life si alte institutii financiare si-au exprimat interesul si s-au implicat in sistemul pensiilor ca oportunitate de afaceri.

Experienta globala a grupului transmisa prin echipe de consultanti AIG prezenti in Romania si modele de implementare care au avut succes in Estul Europei (Polonia) au solidificat informatiile pe care le aveam despre acest domeniu. „Stiam ca vom implementa si in Romania aceleasi standarde de calitate prezente in toate celelalte fonduri de pensii AIG. In acelasi timp, adaptam sistemele si procesele la particularitatii pietei de aici”, declara Mihai Coca-Cozma.

Managerul spune ca implicarea pe piata pensiilor private a fost o decizie luata dupa un studiu de caz aprofundat si dupa discutii nenumarate cu cei din Home Office. AIG are oportunitati de afaceri peste tot in lume si trebuie sa fii foarte persistent, convigator si sa ai o propunere de afacere foarte solida pentru ca altfel nu vei primi aprobarea sa investesi zeci de milioane de euro din banii AIG. „Din acest motiv o privesc cu seriozitate si va asigur ca nu este un pariu. Profesional, provocarea este imensa, este o pozitie cu responsabilitate maxima si reprezinta pasul urmator in cariera mea”, spune Coca-Cozma.

Acesta spune ca volumul de activitate din aceasta perioada este imens, iar timpul este limitat. Intalnirile sunt importante pentru a coordona programul, pentru a delega sarcini si obtine feedback. „In egala masura, sunt foarte importante relatiile pe care le construiesti cu partenerii de distributie. Iar cu siguranta cel mai important aspect este baza de la care pornesti acum construirea unei relatii pe termen lung cu clientii”, mai crede Coca-Cozma.
Executivul de la AIG spune ca in pensii trebuie sa construiesti o companie, referindu-se aici la baza de clienti dar si la partea de operatiuni, intr-un termen foarte scurt 4 – 6 luni. Legislatia in domeniul pensiilor este extrem de precisa iar implicatiile sunt pe termen foarte lung pentru clienti. „Datorita marginilor aproape inexistente administrarea unui fond de pensii se desfasoara in permanenta la limita profitabilitatii. De aceea, partea de operatiuni este extrem de importanta dupa terminarea periodei de aderare initiala”, puncteaza reprezentantul AIG.

Mihai Coca-Cozma apreciaza ca in etapa de aderare initiala iti trebuie capacitatea de a te adapta si a lua decizii ora de ora in functie de provocarile din distributie si cele operationale. In perioada urmatoare partea investitionala devine importanta, dar si cea operationala datorita marginilor foarte mici in care trebuie sa functionezi. „In egala masura sunt importante cunostintele acumulate specifice industriei, abilitatile de management, de dezvoltare a oamenilor si integritatea personala”, spune Coca-Cozma.


Crinu Andanut: Pentru mine, intrarea in pensii private nu a fost un salt inconstient

In 2006, dupa o perioada de peste 4 ani ca director regional Allianz-Tiriac Asigurari, Crinu Andanut a primit propunerea de a veni la Bucuresti pentru a pune bazele Diviziei de pensii private din cadrul companiei si a construi acest nou segment de business al Allianz, in perspectiva implementarii reformei sistemului de pensii si lansarii pensiilor private facultative si obligatorii. Pana in martie, anul curent, cand a fost infiintata Allianz-Tiriac Pensii Private, compania special desemnata pentru administrarea fondurilor de pensii private, Andanut a ocupat pozitia de Director al Diviziei de pensii private din cadrul Allianz-Tiriac. Odata cu infiintarea noii companii, acesta a preluat pozitia de director general.

“Am avut ocazia sa aflu de la colegii mei din grup care este situatia pe piata fondurilor de pensii la nivel european dar mai ales sa vad cum au realizat celelalte tari central sau est europene reforma sistemului de pensii”, spune Crinu Andanut.

Seful Allianz-Tiriac Pensii Private explica cum aproape toate tarile din aceasta regiune au realizat deja aceasta reforma, unele chiar cu 10-12 ani in urma, Romania fiind ultima tara care a pus in practica acest lucru Republica Ceha introducea primele pensii private inca din anul 1996 in timp ce in Ungaria reforma a inceput in 1998 prin introducerea atat a pensiilor obligatorii cat si a celor facultative. La finele anului 2006, in Ungaria erau aproximativ 2,6 milioane clienti la fondurile de pensii obligatorii iar volumul activelor administrate ajunsese la aproape 5.5 miliarde euro in timp ce pentru pensiile facultative se inregistrau peste 1,3 milioane clienti iar activele administrate depaseau 2,6 miliarde euro.

Polonia a introdus atat pensiile obligatorii cat si cele facultative inca din 1999 si este unul din cele mai de succes cazur din acest punct de vedere. Anul trecut, activele fondurilor de pensii obligatorii din aceasta tara ajunsesera la aproape 30 miliarde euro, numarul de clienti fiind de 12,3 milioane.

In sfarsit, Slovacia a inceput reforma in acelasi an ca si Polonia, respectiv 1999, in timp ce Bulgaria si Croatia au introdus atat pensiile obligatorii cat si pensiile facultative in 2001 si respectiv 2002.

“Fata de aceste tari, Romania se afla clar cu mult in urma, in timp ce clasa politica nu parea dispusa sa ajunga la un consens privind reforma sistemului de pensii, tergiversand timp de aproape 10 ani reforma. Acest fapt mi-a dat insa sansa de a putea sa beneficiez de experientele celorlalte tari in care Allianz este prezenta, in incercarea de a evita in masura posibilului greselile altora”, declara Andanut.

Crinu Andanut considera ca intrarea in pensii privata nu a fost un salt inconstient in necunoscut, a fost mai degraba o continuare fireasca a unei cariere anterioare in care cele mai pregnante trasaturi au fost dinamismul si succesul. “Ambele m-au motivat suficient ca sa fac pariul cu pensiile private pe care sunt convins ca o sa-l castig, conducand compania spre succesul asteptat. Iar acet lucru imi va fi suficient pentru satisfacerea ambitiilor mele profesionale si abordarea unor noi proiecte provocatoare”, enunta Seful Allianz-Tiriac Pensii Private.

Andanut crede ca avem de a face cu rigori legislative care sa previna experientele nefericite ale trecutului, cu termene stricte, cu o monitorizare riguroasa din partea institutiilor abilitate, lipsa de personal specializat in domeniu, etc. “Toate acestea deosebesc esential companiile de administare a pensiilor private de restul companiilor”, spune acesta.

Managerul insista sa sublinieze competitia extrema intre mari branduri pe o perioada scurta, de patru luni de zile pentru atingerea unei cote de piata cat mai mari, este un element unic, pentru ca nu exista scuze pentru nici pentru cea mai mica eroare.

Pentru ca exista o noua faza provocatoare a acestui proiect de pensii, anume faza performantelor de atins in investitii, Andanut crede ca se va implica puternic in continuare. “Singurul lucru ce ma va face sa imi indrept atentia in alta parte va fi instalarea rutinei, de care am fugit de cand ma stiu, in cautarea de noi provocari profesionale. Iar noul sistem de pensii nu are sanse prea curand sa devina o afacere fara provocari zilnice”, conchide Andanut.


Adrian Allott: Un bun manager de pensii private trebuie sa fie un bun "politician"

Compania de asigurari Aviva a mizat pe experienta oamenilor din cadrul companiei numindu-l pe Adrian Allott in functia de director general al Aviva Pensii Private. Allott a ocupat inainte pozitia de director general adjunct al Aviva Asigurari de Viata.

Adrian Allott spune ca Aviva s-a lansat pe piata pensiilor romaneasca in anul 2000 cu intentia declarata de a intra pe piata pensiilor private, insa a trebuit sa astepte insa 7 ani pentru ca aceasta intentie sa poata fi pusa in paractica. “Personal, m-am implicat in dezvoltarea reformei pensiilor inca din anul 2004, cand domnul Giurascu (presedintele de atunci al CNPAS) a initiat proiectul legii 411 care vizeaza pensiile private”, ne-a spus Allott.

In acel an, impreuna cu alti colegi din companiile care ofera servicii financiare, Allott a facut parte din echipa de negocieri care a asistat finalizarea si aprobarea acestei legi. Incepand cu luna aprilie a acestui an (momentul in care CSSPP a anunat introducerea Pilonului II- pensiile private obligatorii), Allott a lucrat, mai mult sau mai putin full time, in aceasta industrie a pensiilor private.

“Inainte de anul 2004 intelegeam piata pensiilor la nivel conceptual, ca urmare al formarii mele profesionale de actuar. Implicarea mea din acel moment a insemnat o intelegere mai profunda a aspectelor politice si economice care sunt implicate in acest proiect al reformei pensiilor private in Romania”, isi aminteste Allott.

In ceea ce priveste dezvoltarea sa profesionala, Allott apreciaza ca noua zona de expertiza este binevenita pentru ca acest proiect i-a permis in primul rand sa isi dezvolte o serie de aptitudini in numeroase alte domenii (relatiile cu media, activitatea de proiect, relationship managementul).

Adrian Allott crede ca un bun managaer de pensii private trebuie sa fie un bun “politician” si, in acelasi timp, sa inteleaga suficient de bine detaliile mediului in care isi desfasoara activitatea. “Pe termen mediu, aptitudinile de management in afaceri vor deveni mai importante –controlul cheltuielilor si in acelasi timp randamente ridicate ale investitiilor clientiilor precum si servicii de calitate oferite acestora”, spune Allott.

In ceea ce priveste planurile sale de viitor si posibilitatea de a ramane in industrie, Allott nu are nici cea mai mica idee. “Mediul in care imi desfasor activitatea sau situatia mea persoanala se pot schimba destul de mult in acest interval, deci nimic nu este prognozabil pe termn lung”, enunta Allott.

Adrian Allott lucreaza pentru Aviva Romania de la inceputul anului 2003, perioada in care a ocupat pozitiile de Director Financiar si Actuar si de Director General Adjunct.

Allott este membru al Institutului de Actuariat din Australia si Presedintele Asociatiei Romane de Actuariat. Are peste 15 ani de experienta in domeniu, lucrand de-a lungul timpului in companii din Noua Zeelanda, Australia, Filipine si Romania.





Ioan Vreme: Pensiile private nu sunt un pariu personal

Generali Pensii este condusa de Ioan Vreme, fostul director general adjunct de la BT Asigurari. Specialist in asigurari, Vreme a lucrat in ultimii 12 ani in cadrul companiei preluata recent de francezii de la Groupama, ocupand pozitii precum Director IT, Director de Asigurari de Viata si, in ultimii 8 ani, director general adjunct.

Seful Generali isi aminteste ca primul gand de a se transfera in indusria pensiilor private a aparut in vara anului 2006, prima propunere concreta venind in luna ianuarie a acestui an.

“Stiam doar ceea ce se poate afla din istoria altor tari care au infaptuit reforma inaintea noastra: dificultati in primii ani, necesitatea unor investitii mari din partea actionarilor, stabilizarea pe masura evolutiei cadrului legislativ, acumulari mari de active care stimuleaza intreaga economie si succes in plan dupa doua decenii”, ne-a declarat Ioan Vreme despre cunostintele pe care le avea despre aceasta industrie.

Din punctul sau de vedere, principala desebire intre a conduce o companie de administare a pensiilor private si o alta compania din zona financiara consta in faptul ca aici nu e vorba de un act facultativ (depozit bancar sau polita de asigurare), ci de o reforma masiva si obigatorie. “De aici si constiinta faptului ca raspunderea fata de clienti e mult mai mare, efectul social al activitatii noastre fiind extrem de important”, explica seful Generali Fond de Pensii.

Pentru Ioan Vreme, pensiile private nu inseamna un pariu personal. “Pe ce sa pariem? Pe utilitatea reformei sau pe semnificatia profunda a acesteia pentru tinerii care au sansa unor venituri mai mari la pensie?”, se intreaba acesta. In opinia lui, pensiile private reprezinta o provocare extrem de interesanta de a fi parte activa in aparitia, dezvoltarea si consolidarea unei noi ramuri financiare. “Am trait (e drept, nu de la bun inceput) o provocare similara in industria asigurarilor si sunt convins ca si in acest caz lucrurile vor merge bine”, adauga Vreme.

In ceea ce priveste viitorul, Ioan Vremea apreciaza ca cinci ani nu reprezinta o durata de care sa discutam in zona pensiilor. “Incepem sa discutam de la decenii in sus. Administratorii fondurilor de pensii trebuie sa priveasca departe in viitor si sa doreasca sa ajunga departe in realizari”, conchide seful Generali Fond de Pensii.





Radu Vasilescu: Am primit prima oferta din pensii private in 2000

Radu Vasilescu este directorul de pensii al ING Asigurari de Viata, inainte activand la Alpha Bank, Aviva si BRD Sogelease.

Interesul lui Radu Vasilescu pentru pensiile private este ceva mai vechi, radacinile fiind gasite inca din 1997 atunci cand s-a discutat prima data despre posibilitatea reformarii vechiului sistem de pensii. De atunci, seful ING Fond de Pensii a fost in contact cu mai toate initiativele de introducere a noului sistem de pensii private. “Prima oferta a fost in 2000, atunci cand pentru o scurta perioada de timp a fost adoptata o lege a fondurilor de pensii universale, dar momentul final a fost martie 2006 cand am fost contactat de catre ING si am acceptat sa ma implic direct in proiectul ING de implementare a fondurilor facultative si ulterior private de pensii”, ne-a spus Radu Vasilescu.

Vasilescu apreciaza ca a fost printre putinii care au avut sansa de a studia la fata locului modul cum a fost dezvoltat acest sistem de pensii in tarile care au fost arhitectii si pionierii implementari lui. “Ma refer aici la Chile si Argentina. Totodata am beneficiat de expertiza Citibank in acest domeniu intr-un moment cand Citibank luase in calcul intrarea pe o asemenea piata”, enunta reprezentantul ING.

Pentru Radu Vasilescu, pensiile private sunt cea mai importanta provocare din cariera sa. El crede ca particularitatile unei companii de pensii sunt legate de durata foarte mare a invesitiilor realizate. “Companiile de pensii investesc resursele atrase pe perioade de minim 7-8 ani. In cazul pensiilor administrate privat aceasta perioada minima este de cel putin 20 de ani. In aceste conditii deciziile legate de investirea banilor trebuie luate cu mult mai multa grija decat in cazul altor institutii financiare”, explica Radu Vasilescu.

Care este, in opinia lui Radu Vasilescu, profilul unui sef de companie de administare a pensiilor private? “Pe langa pregatire si experienta profesionala deosebita in domeniul financiar, consider ca un asemenea sef trebuie sa aiba in plus o doza mult mai mare de responsabilitate tinad cont ca in mainile lui sute de mii de oameni si-au incredintat siguranta financiara a perioadei cand nu vor mai putea lucra”, spune Vasilescu.

Absolvent al Universitatii Politehnica Bucuresti si a numeroase cursuri de specializare atat in tara, cat si in strainatate, Radu Vasilescu a ocupat, de-a lungul timpului, functii de conducere, precum Deputy General Director BRD Sogelease, Network Development & Alternative Channels Director ALPHA Bank si Business Development & Special Projects Director AVIVA Romania.

Frans van der Ent: Pietele emergente au exercitat intotdeauna o atractie pentru mine

Compania Interamerican Pensii Private este condusa de olandezul Frans van der Ent, seful Interamerican Romania.

Olandezul lucrez de foarte mult timp in industria pensiilor private, de peste 10 ani de zile. Managerul a avut ocazia sa adune experienta atat pe piete dezvoltate, cum este cea olandeza, unde si-a fundamentat cunostintele in cadrul unei corporatii mari, dar si pe pietele aflate in curs de dezvoltare, asa cum este cea slovaca.

“Piata romaneasca nu-mi era necunoscuta nici inainte de a deveni CEO Interamerican Romania. Pietele emergente au exercitat intotdeauna o atractie pentru mine si pentru ca am adunat experienta pe o piata similara am acceptat provocarea lansata de Interamerican Romania”, spune Frans van der Ent.

Piata romaneasca de asigurari ofera majoritatea produselor pe care le gasesti in piata internationala de asigurari, in opinia olandezului. Totusi, acesta considera ca ceea ce ii lipseste este cadrul legislativ care sa stimuleze o crestere semnificativa. De exemplu, piata de asigurari de sanatate va cunoaste o crestere rapida daca legea va defini pachetul de baza acoperit de stat. De asemenea, Frans van der Ent este convins ca industria asigurarilor va creste odata cu cresterea produsului intern brut pe cap locuitor.

“Pentru piata pensiilor private obligatorii as mentiona lipsa de flexibilitate, faptul ca este obligatoriu ca un administrator sa detina un singur fond de pensii. Nu stiu cat de inteleapta este aceasta decizie de a avea un singur fond administrat privat, mai ales daca ne gandim pe termen lung”, spune seful Interamerican. Acesta explica ca exista si studii in acest sens care sustin ca tinerii au o tendinta de a-si asuma riscuri investionale mai mari, fata de cei mai in varsta care au o predilectie spre a-si asuma riscuri prudente.

“Pentru mine pensiile private nu mai sunt un pariu, sunt o experienta pe care o detin si pe care incerc sa o aplic cu succes si pe piata romaneasca, alaturi de Interamerican Romania”, enunta Frans van der Ent.

Frans van der Ent a ocupat anterior pozitia de Director General al ING Asigurari de Viata si Pensii Slovacia.


Marius Floarea: Pensiile private nu difera de alte industrii din zona financiara

Divizia de pensii a OTP este condusa de Marius Floarea, seful OTP Fond de Pensii, care isi aminteste ca in octombrie anul trecut a primit propunerea de a lucra in industria pensiilor private.

“Stiam ca este o piata extrem de puternica la nivel mondial (peste 30 % din resursele fondurilor de investitii si lichiditatilor bursiere la nivel mondial provin din fondurile de pensii) aceste forme de economisire fiind folosite pe scara larga pe plan international”, ne-a spus Floarea.

Marius Floarea nu crede ca aceasta etapa din viata sa profesioanala reprezinta un pariu, ci o experienta prin care le-ar recomanda tuturor managerilor sa treaca daca au ocazia. In primul rand, acesta apreciaza capacitatea de reactie rapida, schimbarile strategice implementate rapid reprezinta cel mai important castig.

Seful OTP Fond de Pensii nu crede ca exista diferente intre a conduce o companie de administare a pensiilor private si o alta compania din zona financiara. “Managementul inseamna acelasi lucru indiferent de obiectul de activitate iar mesajul principal este similar: transferul de incredere catre clienti”, comenteaza Marius Floarea.

Reputat specialist in asigurari, Floarea s-a a ocupat anterior pozitia de Director al Directiei Marketing si Administrare Retea in cadrul BCR Asigurari.

OTP Fond de Pensii, care opereaza pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), estimeaza ca va administra active de 15-20 milioane euro in 2008.

Presedintele OTP Fond de Pensii estimeaza ca activele administrate la nivelul intregii piete se vor ridica la 150-200 milioane euro in anul urmator.

Damjan Mencej: Ma vad si peste cinci ani in pensii private

Seful companiei Prima Pensie este slovenul Damjan Mencej. Slovenului i s-a propus sa lucreze in domeniul pensiilor in luna aprilie a acestui an. Inainte de aceasta numire, lucrase timp de 5 ani in managementul investitiilor.

“A fost o bucurie sa accept aceasta oportunitate pentru ca a fi manager intr-o companie din domeniul pensiilor private iti da o ocazie unica de a utiliza cunostintele de management al investitiilor, de a lucra cu mari canale de distributie, cu un back-office foarte exigent si astfel de proiecte sunt limitate in timp, fiind campanii, daca vorbim despre fondurile de pensii obligatorii”, spune Mencej.

Actualul sef de la Prima Pensie urmarise evolutia domeniului pensiilor in cadrul misiunilor sale de management de investitii, mai ales pentru ca propria sa munca in managementul investitiilor era mereu legata de Europa Centrala si de Est unde aveau loc reforme ale sistemelor de pensii. “Aceste reforme implica intotdeauna o mare parte din populatie si atrag o publicitate enorma precum si implicarea Guvernului. Este vorba despre proiecte pregatite si monitorizate atent”, explica Mencej.

Pentru sloven, conducerea unei companii de pensii este o mare provocare si implica cunostinte din diferite domenii financiare. Mencej apreciaza ca aceasta industrie combina canalele de distributie a produselor financiare si marketingul produselor asemanatoare cu cele din domeniul asigurarilor de viata, gestionarea activelor si back-office ceea ce seamana cu domeniul fondurilor mutuale. In plus, fondurile de pensii trebuie sa aiba o banca depozitara care sa primeasca si sa pastreze banii si investitiile din fond, explica Mencej.

In opinia sefului de la Prima Pensie, un manager al unei companii de pensii private trebuie sa imbine cunostintele de vanzari de produse financiare si cele legate de procesele care au loc in marile banci. In acest sens, trebuie sa aiba mai ales si experienta in managementul oamenilor.

Damjan Mencej estimeaza ca pensiile private vor atrage cele mai mari cantitati de active si cel mai mare numar de clienti. Fondurile de pensii private din Europa Centrala vor gestiona miliarde de euro in urmatoarele decenii. “Vor fi motorul dezvoltarii economiilor nationale in domenii ca infrastructurile, piata de capital, capitalul de investitii si investitiile imobiliare. Vor duce la cresterea PIB-ului tarilor respective. Cu siguranta ma vad facand parte din acest proces in urmatorii 5 ani”, conchide Mencej.

La 39 de ani, slovenul Damjan Mencej a condus mai multe societati de investitii, printre care KD Investments D.D. Companie de Management al Proprietatii. Anterior functiei de la Bucuresti, de presedinte al companiei Prima Pensie – Fond de Pensii, Damjan Mencej a fost partener si membru al consiliului de administratie al CEE Security Investments Intermediary A.D. din Sofia. A absolvit Facultatea de matematica-fizica din Ljubljana si un MBA in Management Bancar, Piete si Institutii Financiare, Management Strategic.




Citeste si